Te mennyire vagy kávészakértő?

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-12 | Kategória : Cikkek

Számtalanszor járhatunk úgy, ha egy kávézóban járunk, hogy nem is tudjuk pontosan, mi szerepel az étlapon vagy a falra szegezve. Természetesen magunk is megtudakolhatjuk a pincértől, miből választhatunk, de ha igazán felkészültnek szeretnénk lenni, akkor nem árt tisztában lenne, mi-micsoda.

A nagy kávélexikon

Americano: Azoknak akik gyengébben szeretik a kávét, sok forró vízzel készül.

Arabica: Ezt a kávéfajtát 1200-2000 m magasságban termesztik, a világtermelés 70%-át teszi ki és az egyik legjobb minőségű kávé.

Caffe Latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.

Cappuccino: Olasz eredeti kávés ital, az eszpresszóra felhabosított tejet öntenek.

Dobbio: dupla eszpresszó egy csészében.

Eszpresszó: Finomra őrölt Arabica és Robusta keverékből krémes tetejű kávét főznek.

Kapuziner: Bécsi kávé, tejszínhabbal és a tetején kakaóval megszórva.

Latte Macchiato: Magyarán tejeskávé sok tejjel és tejhabbal a tetején.

Macchiato: rövid, méregerős eszpresszó a tetején tejhabbal.

Melange: kávé és tej fele-fele arányban.

Mokka: Etiópia tipikus kávéja, mely a Mokka nevű kikötőről kapta a nevét. Ma már a török-arab kávé elkészítésének a módját jelöli, amit cukros vízzel főznek.

Robusta: A második leggyakoribb kávéfajta, amit olcsósága miatt szeretik.

 

Neked, melyik a kedvenced?