Te mennyire vagy kávészakértő?
Számtalanszor járhatunk úgy, ha egy kávézóban járunk, hogy nem is tudjuk pontosan, mi szerepel az étlapon vagy a falra szegezve. Természetesen magunk is megtudakolhatjuk a pincértől, miből választhatunk, de ha igazán felkészültnek szeretnénk lenni, akkor nem árt tisztában lenne, mi-micsoda.
A nagy kávélexikon
Americano: Azoknak akik gyengébben szeretik a kávét, sok forró vízzel készül.
Arabica: Ezt a kávéfajtát 1200-2000 m magasságban termesztik, a világtermelés 70%-át teszi ki és az egyik legjobb minőségű kávé.
Caffe Latte: 1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején.
Cappuccino: Olasz eredeti kávés ital, az eszpresszóra felhabosított tejet öntenek.
Dobbio: dupla eszpresszó egy csészében.
Eszpresszó: Finomra őrölt Arabica és Robusta keverékből krémes tetejű kávét főznek.
Kapuziner: Bécsi kávé, tejszínhabbal és a tetején kakaóval megszórva.
Latte Macchiato: Magyarán tejeskávé sok tejjel és tejhabbal a tetején.
Macchiato: rövid, méregerős eszpresszó a tetején tejhabbal.
Melange: kávé és tej fele-fele arányban.
Mokka: Etiópia tipikus kávéja, mely a Mokka nevű kikötőről kapta a nevét. Ma már a török-arab kávé elkészítésének a módját jelöli, amit cukros vízzel főznek.
Robusta: A második leggyakoribb kávéfajta, amit olcsósága miatt szeretik.