Tejszínes csokitorta diólisztből

2014-05-14
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:25 p

Dióliszttel kísérleteztem. A hangzás, az ízek, színek rendre kavarogtak a fejemben, míg végül megszületett az első ötletem a dióliszt kapcsán.
Valahogy a dió, csoki kombináció volt az első, ami ösztön alapján elsőre beugrott, ezért nem is volt kérdés, hogy a kivitelezést meg kell kezdeni!

Ezeket szerezd be:

  • Tészta:
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 300 ml tejszín
  • 3 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg dióliszt
  • Krém:
  • 6 dl tej
  • 2 cs. tejszínes pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • vagy ezek helyett 500 ml tejszín (hűtés után felverve)
  • Továbbá:
  • porcukor

1. Lépés

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal. De ne forraljuk fel!

2. Lépés

Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta. Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.

3. Lépés

A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük. Ha kihűl, a margarinnal selymes állagúra dolgozzuk. A tortát óvatosan félbevágjuk. Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.

4. Lépés

A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein. A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk, hogy itt is “kócos legyen”. Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival vagy kandírozott, ehető virágokkal (ibolya, árvácska, rózsa).

 

Tipp: A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.
A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.
Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot, de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva.  Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.
Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát, hogy szép, magas kis tortát kapjunk.
Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett ;)

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

3 273 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Villámgyors csokis-mandulás torta

  • Csokoládétorta Gizitől

  • Csokis körtetorta liszt nélkül

  • Isteni csokitorta gyümölcsökkel

  • Étcsokis-narancsos torta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    862 kcal
  • Zsír

    59.4g
  • Szénhidrát

    75g
  • Fehérje

    16.1g
  • Koleszterin

    123mg
  • Cukor

    69.6g