Tejszínes csokitorta diólisztből
2014-05-14- Típus: Csokoládétorta
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 25 perc
- Elkészítés: 1:25 p
Dióliszttel kísérleteztem. A hangzás, az ízek, színek rendre kavarogtak a fejemben, míg végül megszületett az első ötletem a dióliszt kapcsán.
Valahogy a dió, csoki kombináció volt az első, ami ösztön alapján elsőre beugrott, ezért nem is volt kérdés, hogy a kivitelezést meg kell kezdeni!
Ezeket szerezd be:
- Tészta:
- 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
- 300 ml tejszín
- 3 tojás
- 18 dkg cukor
- 6 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg dióliszt
- Krém:
- 6 dl tej
- 2 cs. tejszínes pudingpor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin
- vagy ezek helyett 500 ml tejszín (hűtés után felverve)
- Továbbá:
- porcukor
1. Lépés
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal. De ne forraljuk fel!
2. Lépés
Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét. Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta. Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.
Rácson hűtjük.
3. Lépés
A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük. Ha kihűl, a margarinnal selymes állagúra dolgozzuk. A tortát óvatosan félbevágjuk. Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.
4. Lépés
A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein. A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk, hogy itt is “kócos legyen”. Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival vagy kandírozott, ehető virágokkal (ibolya, árvácska, rózsa).
Tipp: A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.
A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.
Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot, de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva. Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.
Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát, hogy szép, magas kis tortát kapjunk.
Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett ;)
Értékelések
(3.6 / 5)
5 személy értékelt
5 563 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
862 kcal -
Zsír
59.4g -
Szénhidrát
75g -
Fehérje
16.1g -
Koleszterin
123mg -
Cukor
69.6g