Rumos-diós rózsakalács

2013-12-21
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 45 perc

Igazi karácsonyi sütemény :)

Ezeket szerezd be:

  • Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához
  • 60 dkg liszt
  • 4,2 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
  • 2 tojás
  • Töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió vagy mandula
  • 6 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 evőkanál tej
  • 1 tojásfehérje
  • A tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

1. lépés

A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).

2. lépés

Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál rumaromát és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós „cucchoz”, elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe.

3. lépés

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.

4. lépés

Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc.

5. lépés

Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.

 

Nem mindegy mit eszünk :) Nézz körbe a Felfal-lak-ban.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

3 478 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Juhtúrós-mazsolás pogácsa

  • Fánk sütőben sütve

  • Gluténmentes kenyér recept

  • Fahéjas kalács

  • Szénhidrát csökkentett túrós batyu

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    662 kcal
  • Zsír

    28.3g
  • Koleszterin

    97mg
  • Szénhidrát

    84.9g
  • Cukor

    23.3g
  • Fehérje

    19.2g