Rumos-diós rózsakalács
2013-12-21- Típus: Kalács, Leveles és kelt tészták
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 8
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 45 perc
Igazi karácsonyi sütemény :)
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók a tésztához: 26 cm-es kapcsos tortaformához
- 60 dkg liszt
- 4,2 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- Töltelékhez:
- 20 dkg darált dió vagy mandula
- 6 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumaroma
- 1 evőkanál tej
- 1 tojásfehérje
- A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
1. lépés
A tésztát lehet kenyérsütőgépben is dagasztani: A szitált lisztben elkeverem a cukrot. A tojásokat, 2 dl langyos tejet, a puha vajat beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, erre ráöntöm a cukorral elkevert lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a maradék fél dl tejet és elindítom a dagasztást programot. Amikor a gép végzett a dagasztással, a tésztát kelesztőtálba teszem és 35-40 percig kelesztem (a kétszeresére).
2. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítem a tölteléket: A darált diót összekeverem a porcukorral, vaníliás cukorral. Az 1 evőkanál rumaromát és az 1 evőkanál tejet összekeverem és hozzáadom a diós „cucchoz”, elkeverem benne. A tojásfehérjét félig keményre verem és beleforgatom a diós keverékbe.
3. lépés
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen vékony téglalappá nyújtom. Kenőkéssel elkenem rajta a tölteléket, hosszában feltekerem (mint a bejglit) és 14-15 szeletre vágom.
A szeleteket kör alakban egy kivajazott/lisztezett kapcsos tortaformába teszem (jó szorosan egymás mellé, hogy majd sütés közben felfelé keljenek), és lekenem a tetejét a tojásos/tejes keverékkel.
4. lépés
Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm. Sütéskor az első 15-20 perc után, amikor már a teteje megpirult a tésztának, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de a tészta belseje süljön tovább.
Sima sütőben is lehet sütni, de abban inkább 200 fokon, és valószínű a sütési idő is több lesz: kb. 50-60 perc.
5. lépés
Amikor megsült a kalács, akkor kb. 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, 10 perc után, még melegen lekenem a tetejét sárgabaracklekvárral.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 478 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
662 kcal -
Zsír
28.3g -
Koleszterin
97mg -
Szénhidrát
84.9g -
Cukor
23.3g -
Fehérje
19.2g