Rózsás karamell felfújt

2012-04-02
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Mikor meghallottam a nevét, azt hittem viccelnek, de egy budapesti étteremben sikerült megkóstolnom a finomságot, rögtön utána én is el akartam készíteni otthon. Itt a könnyű recept egy látványos desszerthez, amivel meglephetjük a vendégeinket. Az elkészítéshez szükséges lesz 1-1 hőálló süteményformára.

Ezeket szerezd be:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál rózsavíz

Elkészítés:

1. Első körben elkészítjük a sütemény tetején lévő karamell bevonatot a következőképpen: helyezzük a kristálycukor 3/4 részét, és a vizet egy kis, vastag aljú serpenyőbe. Melegítsük fel közepes lángon. Ahogy a cukor olvadni kezd, óvatosan keverjük meg fakanállal, hogy feloszlassuk benne a csomókat. Miután a cukor elolvadt szépen lassan elkezd aranybarnára változni, majd teljesen bebarnul. Amint eléri ezt az erős árnyalatú vöröses barna színt, távolítsuk el az edényt a tűzről. Gyorsan dolgozzunk, mert a karamell percek alatt megköt. Vegyük elő a hideg vízbe mártott formákat és mindegyik aljába töltsünk a karamellből. Ezután a formákat helyezzük egy magas falú tepsibe.

2. Melegítsük elő a sütőt 150 ° C-ra. Egy kis fazékban, közepes hőfokon keverjük össze a maradék cukrot és a tejet, amíg a cukor fel nem oldódik a tejben. Ne hagyjuk, hogy a tej felforrjon! Egy másik keverőtálban habverővel keverjük el a tojás, a tojás sárgájaval, a vaníliával, és a rózsavízzel. Adjuk a tojásos keveréket finoman a meleg tejhez, majd közepes hőfokon tegyük vissza a tűzhelyre. Habverővel kevergessük csomómentesre.

3. Öntsük a keveréket a formákba, legfeljebb kb. a háromnegyedéig. Öntsünk annyi forró vizet a tepsiben, hogy a sütőformákat félig ellepje.

    

4. Süssük a középső rekeszen légkeveréssel, körülbelül 45 percig, ameddig a teteje aranybarnára nem sült. Végezetül hagyjuk kihűlni legalább 2 órát, de akár egy napot is hidegben hagyhatjuk.

Tálalás: 

Egy késsel vágjuk körbe óvatosan a mini tortákat a forma peremén haladva. Fordítsuk egy tányérra és óvatosan rázogassuk meg. Emeljük le a formákat, ekkor a karamell le fog folyni a torta peremén. Ha hűtőszekrényben tartottuk, akkor mikróban melegítsük fel pár másodpercig (10-15), hogy meglazuljon a tészta.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.3 / 5)

4.3 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

3 062 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Banános hideg Creme Brulée

  • Szedres Créme Brulée

  • Gyors epres Creme Brulee