Rózsás karamell felfújt
2012-04-02- Típus: Créme Brulée
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Mikor meghallottam a nevét, azt hittem viccelnek, de egy budapesti étteremben sikerült megkóstolnom a finomságot, rögtön utána én is el akartam készíteni otthon. Itt a könnyű recept egy látványos desszerthez, amivel meglephetjük a vendégeinket. Az elkészítéshez szükséges lesz 1-1 hőálló süteményformára.
Ezeket szerezd be:
- 20 dkg kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- 4 dl tej
- 2 tojás
- 2 tojás sárgája
- 1/4 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál rózsavíz
Elkészítés:
1. Első körben elkészítjük a sütemény tetején lévő karamell bevonatot a következőképpen: helyezzük a kristálycukor 3/4 részét, és a vizet egy kis, vastag aljú serpenyőbe. Melegítsük fel közepes lángon. Ahogy a cukor olvadni kezd, óvatosan keverjük meg fakanállal, hogy feloszlassuk benne a csomókat. Miután a cukor elolvadt szépen lassan elkezd aranybarnára változni, majd teljesen bebarnul. Amint eléri ezt az erős árnyalatú vöröses barna színt, távolítsuk el az edényt a tűzről. Gyorsan dolgozzunk, mert a karamell percek alatt megköt. Vegyük elő a hideg vízbe mártott formákat és mindegyik aljába töltsünk a karamellből. Ezután a formákat helyezzük egy magas falú tepsibe.
2. Melegítsük elő a sütőt 150 ° C-ra. Egy kis fazékban, közepes hőfokon keverjük össze a maradék cukrot és a tejet, amíg a cukor fel nem oldódik a tejben. Ne hagyjuk, hogy a tej felforrjon! Egy másik keverőtálban habverővel keverjük el a tojás, a tojás sárgájaval, a vaníliával, és a rózsavízzel. Adjuk a tojásos keveréket finoman a meleg tejhez, majd közepes hőfokon tegyük vissza a tűzhelyre. Habverővel kevergessük csomómentesre.
3. Öntsük a keveréket a formákba, legfeljebb kb. a háromnegyedéig. Öntsünk annyi forró vizet a tepsiben, hogy a sütőformákat félig ellepje.
4. Süssük a középső rekeszen légkeveréssel, körülbelül 45 percig, ameddig a teteje aranybarnára nem sült. Végezetül hagyjuk kihűlni legalább 2 órát, de akár egy napot is hidegben hagyhatjuk.
Tálalás:
Egy késsel vágjuk körbe óvatosan a mini tortákat a forma peremén haladva. Fordítsuk egy tányérra és óvatosan rázogassuk meg. Emeljük le a formákat, ekkor a karamell le fog folyni a torta peremén. Ha hűtőszekrényben tartottuk, akkor mikróban melegítsük fel pár másodpercig (10-15), hogy meglazuljon a tészta.
Értékelések
(4.5 / 5)
4 személy értékelt
4 954 megtekintés