Rakott kalács

2014-02-28
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 1:20 p
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:50 p

Nem mindennapi kalács, minden alkalomra :) Az eredeti recept annyira nem tetszett, így a foszlós kalács receptje szerint készítettem.
Eredetileg 50 dkg liszttel kell készíteni, nekem úgy lett feleslegem, ami nem fért a formába és sütés közben is szöktek :)
Ezért kicsit, “megigazítottam” a receptet.

Ezeket szerezd be:

  • 30 dkg liszt, szitálva
  • 1,5 kk. só
  • 5 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 1,5 dl langyos tej (ha többet vesz fel lehet még tenni bele)
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. vanília eszencia
  • Krém:
  • 3/4 bögre cukor
  • 1 kk. szerecsendió
  • 2 tk. fahéj
  • 6 dkg margarin vagy vaj

1. Lépés

A langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Közben a liszthez adjuk a sót, a cukrot.
A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a vanília eszenciát és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk.
Mehetnek bele a tojások és az időközben felfutott élesztő is.

2. Lépés

Összeállítjuk és dagasztjuk.
Meleg helyen megkelesztjük.
Közben előkészítjük a krémhez szükséges hozzávalókat. Összekeverjük a cukrot, fahájat, szerecsendiót, megolvasztjuk a margarint/vajat.

3. Lépés

Miután legalább a duplájára dagadt a tészta, lisztezett deszkára tesszük és viszonylag vékonyan, téglalap formára nyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott vajjal alaposan és megszórjuk bőven a szerecsendiós, fahéjas cukorral.
Pizza vágóval, 6 egyforma csíkot vágunk hosszában. Ezeket egymásra tesszük és 6 egyenlő részre osztjuk.
( a könnyebb kezelhetőség érdekében megfelezhető a 6 hosszú csík, így 2 oszlop lesz,
amiket, 3-3 egyenlő részre kell osztani)

4. Lépés

Majd a kockáinkat, olajozott kristálycukorral megszórt őzgerinc vagy kenyérsütő formába rétegezzük és hagyjuk pihenni de nem kell duplájára keleszteni, 20 perc elég neki.
Majd ezután előmelegített sütőben, 180° C-on, 30 percig sütjük.

5. Lépés

Ha így is szökni akarnak, akkor fakanál segítségével visszalehet igazítani és óvatosságból egy tepsit is tehetünk a forma alá közvetlenül!
Hűlés után fogyasztható!

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

1,901 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

  • Narancsos márványkalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    587 kcal
  • Zsír

    16g
  • Szénhidrát

    99.7g
  • Fehérje

    12.2g
  • Koleszterin

    85mg
  • Cukor

    41.2g