Pupusas recept

2014-02-19
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 5 perc
  • Elkészítés: 25 perc

Egyszerű a tészta összeállítása, a töltelék nem kevésbé, az elkészítésről és a sütésről már nem is szólva, ezért melegen ajánlom mindenkinek, ez szó szerint is vehető ;) .
A pupusas a gyorsan fogyó ételek kategóriába tartozik, így dupla mennyiség ajánlott!

Ezeket szerezd be:

  • 30 dkg liszt
  • 1 tk. só
  • 1 tk. sütőpor
  • 50 ml olaj
  • 120 ml víz
  • Töltelék (amiből nálam készült):
  • 1 kis doboz tejföl
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 db fehér paprika
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 1 db kocka sajt

1. Lépés

A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyneművé dolgozzuk, jól átgyúrva. Pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.

2. Lépés

A hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel összekeverjük(ízlés szerint fűszerezhető).
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket a darabokat kerek formára nyújtjuk(liszt nem szükséges a deszkára)

3. Lépés

A közepére halmozunk a töltelékből, majd a két széleit egymásra hajtjuk, az illesztésnél összecsipkedjük, ahogyan a két végét is, miután azt is behajtottuk. Mikor ez megvolt, kissé megnyomkodjuk ill. eligazítjuk , így a töltelék is eloszlik benne.

4. Lépés

Teflon serpenyőt felteszünk melegedni (olaj nélkül) lassú tűzön, majd a pupusas mindkét oldalát megpirítjuk rajta, oldalankét 3-4 percig. Ha véletlenül a töltelék szivárog, papírtörlővel töröljük le a serpenyőről, hogy ne égjen ill. füstöljön.
A sütési idő pont elég ahhoz, hogy a tészta átsüljön és ne maradjon nyers. A sütési fokozatot végig tartalékon kell hagyni!

 

Tipp:
A pupusas nem csak ezen formában, hanem kerek vagy háromszög, illetőleg vékonyan tekercselt változatban is variálható.
A töltelék sokféle alapanyagból készülhet, lehet bármi, amit épp kiötölünk, arra viszont ügyeljünk, hogy a húsféléket, előtte készítsük el külön a tészta sütési idejének rövidsége miatt! Ez lehet darált hús, sertés pl. gyros vagy más fűszerezésben.
A tészta tölthető továbbá konzerv zöldségekkel is, mint kukorica, borsó, bab(ebből püré is készülhet, ami a frijoles refritos) de a konyhánkban fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk. ;)
Amit a pupusasról tudni kell: Nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg(kipróbálható ;) ) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 393 megtekintés

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    548 kcal
  • Zsír

    24.7g
  • Szénhidrát

    61.9g
  • Fehérje

    18.5g
  • Koleszterin

    47mg
  • Cukor

    1.8g