Pupusas recept
2014-02-19- Típus: Pupusas
- Nemzetiség: El Salvadori
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 5 perc
- Elkészítés: 25 perc
Egyszerű a tészta összeállítása, a töltelék nem kevésbé, az elkészítésről és a sütésről már nem is szólva, ezért melegen ajánlom mindenkinek, ez szó szerint is vehető ;) .
A pupusas a gyorsan fogyó ételek kategóriába tartozik, így dupla mennyiség ajánlott!
Ezeket szerezd be:
- 30 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 tk. sütőpor
- 50 ml olaj
- 120 ml víz
- Töltelék (amiből nálam készült):
- 1 kis doboz tejföl
- 10 dkg gépsonka
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 db fehér paprika
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 db kocka sajt
1. Lépés
A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyneművé dolgozzuk, jól átgyúrva. Pihentetjük és közben elkészítjük a tölteléket.
2. Lépés
A hozzávalókat apróra vágjuk és a tejföllel összekeverjük(ízlés szerint fűszerezhető).
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd ezeket a darabokat kerek formára nyújtjuk(liszt nem szükséges a deszkára)
3. Lépés
A közepére halmozunk a töltelékből, majd a két széleit egymásra hajtjuk, az illesztésnél összecsipkedjük, ahogyan a két végét is, miután azt is behajtottuk. Mikor ez megvolt, kissé megnyomkodjuk ill. eligazítjuk , így a töltelék is eloszlik benne.
4. Lépés
Teflon serpenyőt felteszünk melegedni (olaj nélkül) lassú tűzön, majd a pupusas mindkét oldalát megpirítjuk rajta, oldalankét 3-4 percig. Ha véletlenül a töltelék szivárog, papírtörlővel töröljük le a serpenyőről, hogy ne égjen ill. füstöljön.
A sütési idő pont elég ahhoz, hogy a tészta átsüljön és ne maradjon nyers. A sütési fokozatot végig tartalékon kell hagyni!
Tipp:
A pupusas nem csak ezen formában, hanem kerek vagy háromszög, illetőleg vékonyan tekercselt változatban is variálható.
A töltelék sokféle alapanyagból készülhet, lehet bármi, amit épp kiötölünk, arra viszont ügyeljünk, hogy a húsféléket, előtte készítsük el külön a tészta sütési idejének rövidsége miatt! Ez lehet darált hús, sertés pl. gyros vagy más fűszerezésben.
A tészta tölthető továbbá konzerv zöldségekkel is, mint kukorica, borsó, bab(ebből püré is készülhet, ami a frijoles refritos) de a konyhánkban fellelhető maradékokat is jól hasznosíthatjuk. ;)
Amit a pupusasról tudni kell: Nevét, ahogy írjuk, úgy ejtjük. Egy hagyományos salvadori étel, kézzel készített tortilla szerűség, kukorica liszttel készül eredetileg(kipróbálható ;) ) és kerek változatban. Múltja évszázadokra tekint vissza a Pipil törzsek által, a mai El Salvador területén.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 481 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
548 kcal -
Zsír
24.7g -
Szénhidrát
61.9g -
Fehérje
18.5g -
Koleszterin
47mg -
Cukor
1.8g