Moszkauer recept
2013-12-12- Típus: Édes sütemények, Teasütemény
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 40 perc
Sokszor készítettem már el, inkább karácsonyra, mert könnyen el tudjuk készíteni.
Ezeket szerezd be:
- 20 dkg dió
- 10 dkg cukrozott narancshéj
- 10 dkg vaj
- 10 evőkanál tejszín
- 8 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- A díszítéshez:
- 1 tábla étcsoki + vaj
1. Lépés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és egy nagy tepsibe sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot terítünk. A diót durvára őröljük, a cukrozott narancshéjat pedig egészen apró darabkákra vágjuk. Ennyi az előkészítés, haladhatunk is tovább.
2. Lépés
Elkészítjük a tésztát. A vajat, a tejszínt és a cukrot beletesszük egy kis lábosba, és takaréklángon, állandó kevergetés mellett óvatosan összeolvasztjuk. Ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon, és felforraljuk a keveréket. Ám ahogy felforrt, azonnal le is kapjuk a tűzről. A tejszínes keverékbe fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet. A tészta készen is van.
3. Lépés
A tésztából egymástól jó 5 cm-es távolságban teáskanálnyi mennyiségeket pötyögtetünk a tepsire, és ezeket aztán kicsit szétkenjük a kanál hátával, hogy laposak legyenek.
4. Lépés
A tepsit betesszük a meleg sütőbe, és a moszkauereket 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek, nem nyúlunk rögtön hozzájuk, hanem várunk néhány percet. Ilyenkor még lágyak, de amint megszilárdultak, már könnyű lesz leszedni őket a tepsiről.
5. Lépés
A kihűlt moszkauerek alját olvadt csokiba mártjuk, és ehhez kell némi előkészülés. Először is kerítünk egy rácsot, amelyre kipakolhatjuk majd egymás mellé a csokiba mártott moszakuereket. Árulnak spéci, csakis csokimártáshoz való rácsokat, de a sütő belső rácsa nagyszerűen megteszi helyette. Az a lényeg, hogy amikor a mártásnál a rácsot rátesszük az asztalra, legyen néhány centi az asztal és a rács közt, mert így a felesleges csoki le tud csepegni a sütikről. Fontos az is, hogy a rács alá nagy tálcát tegyünk, a tálcára pedig alufóliát. A tálca azért kell, hogy a csokis moszkauereket egyszerű legyen betenni a hűtőbe, ahol a máz viszonylag gyorsan rájuk dermed, az alufóliára meg azért van szükség, mert ha erre csöpög a csoki, és nem a tálcára, akkor nem kell mosogatnunk, csak fogjuk, és kidobjuk az összecsokizott fóliát.
Ha rácsunk is van, és fóliával leterített tálcánk is, nekiláthatunk a mártogatásnak.
6. Lépés
Az étcsokoládét darabokra törjük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Amikor már sima és folyós, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük az olajat. Az olvadt csoki az olajtól enyhén felhígul, és fényes lesz. Az olvadt csokiba sorra belemártjuk a moszkauerek alját, majd határozott mozdulattal megfordítjuk őket, és csokis aljukkal felfelé nézve, egymás mellé tesszük mindet a rácson.
7. Lépés
Miután az összes sütivel elkészültünk, tálcástul betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg pár óra alatt rájuk dermed a csoki.
Ezután leszedjük a sütiket a rácsról, és ha nem akarjuk rögtön enni, jól záródó dobozba hütőbe tesszük.
Sokáig eláll, egyszerű az elkészítése, lisztérzékenyek számára is nagyon finom.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
5 662 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
549 kcal -
Zsír
41.3g -
Szénhidrát
39g -
Fehérje
10.9g -
Koleszterin
49mg -
Cukor
22.7g