Máglyarakás egyszerűen
2013-02-09- Típus: Máglyarakás
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 1:10 p
A következő egy igazi magyar remek, mi nagyon laktató. A párom az alma miatt imádja.
Ezeket szerezd be:
- Alaphoz:
- 250 g kalács
- Tejes keverék:
- 500 ml tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 tk vanília
- Tojássárgás krém:
- 5 db tojássárgája
- 50 g vaníliás cukor
- Almás réteg:
- 600 g alma
- 1 db citrom és 1 narancs leve
- 30 g vaníliás cukor
- 1/2 tk fahéj
- Tojáshabhoz:
- 5 db tojásfehérje
- 70 g cukor
- Egyéb:
- 200 g baracklekvár
- 200 g durvára tört dió
1. lépés
Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, majd a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kalácsokat szeletekre vágjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük őket. A tejet a lábasba öntjük, elkezdjük melegíteni. Beletesszük a reszelt citrom- és narancshéjat, a vanília kivonatot és éppen hogy felmelegítjük. (Nem forraljuk, mert akkor kifut!)
2. lépés
Amikor kész a tej, hagyjuk lejjebb hűlni, majd még melegen ráöntjük a kalácsokra, majd óvatosan fakanállal elkeverjük, hogy a kalácsok ne tőrjenek össze. Az is járható út, ha egyesével belemártjuk a tejbe.
A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, majd ezt a krémet is a kalácsra öntjük és elkeverjük. A kalácsokat a kivajazott tepsi aljára rétegezzük, kicsit lenyomkodjuk őket.
3. lépés
Az almákat meghámozzuk, formás szeletekre vágjuk, majd egy kicsi vízzel egy lábasba tesszük, majd melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a citrom-, narancslevet, cukrot, fahéjat és fedő alatt párolni kezdjük, egészen az alma puhulásáig. Ez után az almát a kalácsokra kanalazzuk. A tetejét megszórjuk még fahéjjal.
4. lépés
Mikor kihűlt, a lekvár felét is rákenjük az almák tetejére. A lekvárt egyenletesen megszórjuk dióval. Berakjuk a sütőbe és 20 perc alatt megsütjük.
Addig elkészítjük a tojáshabot a tetejére. A tojásokat a cukorral elkeverjük és kemény habot verünk belőle. Ha a hab elég kemény, akkor a maradék lekvárt óvatos, laza mozdulatokkal is hozzákeverjük. A sütőből kihúzzuk a süteményt, majd az almás réteg tetejére kenjük a habot. Megszórjuk fahéjas cukorral és alacsonyabb hőfokon 10 perc alatt készre sütjük.
Értékelések
(4.6 / 5)
5 személy értékelt
9 741 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
673 kcal -
Zsír
26.4g -
Szénhidrát
96.4g -
Fehérje
20.4g