Máglyarakás egyszerűen

2013-02-09
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 40 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

A következő egy igazi magyar remek, mi nagyon laktató. A párom az alma miatt imádja.

Ezeket szerezd be:

  • Alaphoz:
  • 250 g kalács
  • Tejes keverék:
  • 500 ml tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 tk vanília
  • Tojássárgás krém:
  • 5 db tojássárgája
  • 50 g vaníliás cukor
  • Almás réteg:
  • 600 g alma
  • 1 db citrom és 1 narancs leve
  • 30 g vaníliás cukor
  • 1/2 tk fahéj
  • Tojáshabhoz:
  • 5 db tojásfehérje
  • 70 g cukor
  • Egyéb:
  • 200 g baracklekvár
  • 200 g durvára tört dió

1. lépés

Egy kisebb méretű tepsit kivajazunk, majd a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kalácsokat szeletekre vágjuk, majd egy nagyobb tálba tesszük őket. A tejet a lábasba öntjük, elkezdjük melegíteni. Beletesszük a reszelt citrom- és narancshéjat, a vanília kivonatot és éppen hogy felmelegítjük. (Nem forraljuk, mert akkor kifut!)

2. lépés

Amikor kész a tej, hagyjuk lejjebb hűlni, majd még melegen ráöntjük a kalácsokra, majd óvatosan fakanállal elkeverjük, hogy a kalácsok ne tőrjenek össze. Az is járható út, ha egyesével belemártjuk a tejbe.

A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, majd ezt a krémet is a kalácsra öntjük és elkeverjük. A kalácsokat a kivajazott tepsi aljára rétegezzük, kicsit lenyomkodjuk őket.

3. lépés

Az almákat meghámozzuk, formás szeletekre vágjuk, majd egy kicsi vízzel egy lábasba tesszük, majd melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a citrom-, narancslevet, cukrot, fahéjat és fedő alatt párolni kezdjük, egészen az alma puhulásáig. Ez után az almát a kalácsokra kanalazzuk. A tetejét megszórjuk még fahéjjal.

4. lépés

Mikor kihűlt, a lekvár felét is rákenjük az almák tetejére.  A lekvárt egyenletesen megszórjuk dióval. Berakjuk a sütőbe és 20 perc alatt megsütjük.

Addig elkészítjük a tojáshabot a tetejére. A tojásokat a cukorral elkeverjük és kemény habot verünk belőle. Ha a hab elég kemény, akkor a maradék lekvárt óvatos, laza mozdulatokkal is hozzákeverjük. A sütőből kihúzzuk a süteményt, majd az almás réteg tetejére kenjük a habot. Megszórjuk fahéjas cukorral  és alacsonyabb hőfokon 10 perc alatt készre sütjük.

 

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

5,183 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Máglyarakás recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    673 kcal
  • Zsír

    26.4g
  • Szénhidrát

    96.4g
  • Fehérje

    20.4g

Kommentek

  • Trungelnenagyagnes

    Most már biztosan elkészítem, mert régóta fáj rá a fogam!