Klasszikus bárányborda recept

2012-04-01
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 35 perc
  • Elkészítés: 60 perc

A bárányborda akkor jó, ha jó szaftos, jó fűszeres, omlós, mély vöröses-rózsaszín színű. Az igazi bárányborda ismérve azonban még is az, hogy ne essünk túlzásba a sok fűszerrel. A bárány íze önmagában legyen jó, a fűszerek csak emeljék ki az ízét, ne uralják azt.

Ezeket szerezd be:

  • 1 vagy több nagy bárányborda
  • 2 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: 

1. Tisztítsuk meg a bordát, majd a rozmaringgal, a kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával jól dörzsöljük be. Szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. A bordát tegyük egy vastag műanyag zsákba locsoljuk meg olívaolajjal. Egyengessük úgy, hogy minden oldalát befedje a fűszerkeverék. Nyomjunk ki annyi levegőt a zsákból, amennyit csak tudunk majd zárjuk le. Tegyük egy tálba úgy, hogy ha a zsák szivárog, a tálba csöpögjön a lé.  Ha szeretnénk zamatosabb húst kapni, helyezzük a hűtőbe éjszakára. De sütés előtt mindenképpen hagyjuk legalább 1-2 órát állni.

2. Melegítsük elő a sütőt 250 ° C-ra, figyeljünk arra, hogy a bárányt a sütő középső részébe helyezzük, hogy az összes felét ugyanúgy érje a meleg. A tepsibe tegyünk olajat vagy egy kis zsírt ízlés szerint. Megszórjuk a bordát sóval és borssal. Helyezzük a bárányt csonttal lefelé a tepsibe. Fedjük be egy kis fóliával, így nem ég meg.
3. Süssük 250 ° C-on 8-10 percig, majd csökkentsük a hőfokot 180 ° C-ra. 10-15 percig süssük tovább (méretétől függően), amíg a teteje szép barna nem lesz. Vegyük ki a sütőből, fedjük le fóliával és hagyjuk pihenni 5-10 percig.
Vágjuk a bordát el a csontok között és tálaljunk 2-3 szeletet fejenként.

Köretként készíthetünk krumplipürét vagy sült krumplit, de akár a bárány mellé is helyezhetünk zöldségeket, így azok is megpárolódnak.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(4.3 / 5)

4.3 5 9
Értékeld a receptet!

9 személy értékelt

19,978 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Indiai bárány

  • Görög bárány vegyes salátával

  • Chilis-gyömbéres bárány

  • Rántott bárányborda boros mártással