Karamellfelfújt recept

2014-05-30
  • Hány főre: 4-5
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Mióta megkaptam az új felfújt és szuflé formákat, nem tudok velük betelni. Egymás után jönnek a finomságok, a család legnagyobb örömére. :)

Ezeket szerezd be:

  • 100g sótlan vaj
  • 200g barna cukor + 4-5 evőkanál
  • 200ml tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál sima liszt
  • 3 tojásfehérje

1. Lépés

Melegítsük elő a sütőt 180C°-ra. Vajazzuk ki a szuflé formákat. Mindegyik aljára szórjunk 1-1 evőkanál barna cukrot.

2. Lépés

Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, majd adjuk hozzá cukrot, a tejszínt, a vaníliát és egy nagyobb csipet sót. Karamellízaljuk a cukrot, és mikor buborékozni kezd, 1 perc múlva vegyük le a tűzről. 200 ml karamellt tegyünk félre a felszolgáláshoz.

3. Lépés

Keverjük össze a tojássárgáját, a lisztet, a maradék karamellel egy lábasban. Habverővel folyamatosan keverjük, majd közepes lángon sűrítjük. Öntsük át egy szitán, és hagyjuk hűlni 15 percig.

4. Lépés

Verjük fel a tojásfehérjét egy tálban, fokozatosan adagoljunk hozzá 2 evőkanál cukrot, aztán verjük egészen keményre. Körülbelül az egyharmadát a karamelles keveréknek öntsük hozzá, óvatosan forgassuk össze, majd szépen jöhet hozzá a karamell keverék többi része. Lassú mozdulatokkal sima krémet keverjünk, de úgy, hogy ne törjük meg a habot.

5. Lépés

Öntsük a krémet a formákba, majd addig sütjük míg megpuffadnak és arany színűek lesznek – körülbelül 10-12 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha rendben vannak, akkor azonnal tálaljuk a megmaradt karamellel leöntve, ha nem, akkor pár percig süssük még. 

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 157 megtekintés

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    545 kcal
  • Zsír

    35g
  • Szénhidrát

    6g
  • Fehérje

    4g
  • 0.49g
  • Cukor

    54g