Finom kalácskarika
2013-01-16- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 3:0 p
Kalácsot nem csak Húsvétra, hanem hétvégéken is szoktam sütni. Egyrészt mert imádom, másrészt pedig reggelire is tudok valami finomat készíteni a családnak.
Ezeket szerezd be:
- 900 g liszt
- 200 g cukor
- 300 ml tej
- 60 g margarin
- 50 g élesztő
- 1 tojás + 1 tojássárgája
- 1 tojás a lekenéshez
- csipet só
1. lépés
Az élesztőt elkeverjük fél deci langyos, cukros tejjel, majd hagyjuk kicsit felfuttatni. A sót összekeverjük a liszttel, s mikor az élesztő is felfutott, az élesztőt a lisztbe keverjük.
2. lépés
Tegyük a tálba a többi hozzávalót és jól gyúrjuk össze lisztes kézzel. Finom gyúró mozdulatokkal „megdögönyözzük” a tésztát, amíg jó nyúlós tészta lesz. Ha nem állna össze, akkor tegyünk hozzá még egy kis tejet. Takarjuk le, és hagyjuk állni 1 órát.
3. lépés
Ha szépen megkelt, válaszuk két egyenlő részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsuk ki mind a három darabot, ezután összefonjuk, majd a két végét összenyomjuk egy kört alkotva. A másikkal tegyünk ugyanígy.
Tegyük langyos helyre és hagyjuk tovább kelni még 30 percet.
4. lépés
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással és 200°C-on szép barnára sütjük.
Tipp: A tésztába igény szerint tehetünk mazsolát, sütés előtt a tetejét megszórhatjuk dióval, egy kis cukorral, szezámmaggal.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
2 620 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
606 kcal -
Zsír
8.7g -
Szénhidrát
115.2g -
Fehérje
16.1g