Finom kalácskarika

2013-01-16
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 3:0 p

Kalácsot nem csak Húsvétra, hanem hétvégéken is szoktam sütni. Egyrészt mert imádom, másrészt pedig reggelire is tudok valami finomat készíteni a családnak.

Ezeket szerezd be:

  • 900 g liszt
  • 200 g cukor
  • 300 ml tej
  • 60 g margarin
  • 50 g élesztő
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 1 tojás a lekenéshez
  • csipet só

1. lépés

Az élesztőt elkeverjük fél deci langyos, cukros tejjel, majd hagyjuk kicsit felfuttatni. A sót összekeverjük a liszttel, s mikor az élesztő is felfutott, az élesztőt a lisztbe keverjük.

2. lépés

Tegyük a tálba a többi hozzávalót és jól gyúrjuk össze lisztes kézzel. Finom gyúró mozdulatokkal „megdögönyözzük” a tésztát, amíg jó nyúlós tészta lesz. Ha  nem állna össze, akkor tegyünk hozzá még egy kis tejet. Takarjuk le, és hagyjuk állni 1 órát.

3. lépés

Ha szépen megkelt, válaszuk két egyenlő részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsuk ki mind a három darabot, ezután összefonjuk, majd a két végét összenyomjuk egy kört alkotva. A másikkal tegyünk ugyanígy.

Tegyük langyos helyre és hagyjuk tovább kelni még 30 percet.

4. lépés

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejét tojással és 200°C-on szép barnára sütjük.

 

Tipp: A tésztába igény szerint tehetünk mazsolát, sütés előtt a tetejét megszórhatjuk dióval, egy kis cukorral, szezámmaggal.

 

Fogás: Cimkék: , Hozzávalók: , , , , , , ,

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 620 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Fahéjas kalács

  • Diós-ananászos kalács

  • Hokkaido kalács

  • Fahéjas napkalács

  • Pihe-puha foszlós kalács

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    606 kcal
  • Zsír

    8.7g
  • Szénhidrát

    115.2g
  • Fehérje

    16.1g