Feketeribizlis pite
2013-03-21- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 40 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:20 p
Hol van már a nyár? A finom gyümölcsök időszaka? Várom már a júliust, hogy finom feketeribizlit vásárolhassak.
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 250 g liszt
- 12,5 dkg porcukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipetnyi só
- Töltelékhez:
- 400 g feketeribizli (lehet vegyesen áfonya, málna, szeder)
- 300 g cukor
- 1 evőkanál zselatinpor
1. lépés
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy tálban keverjük össze 12,5 dkg porcukrot, ugyanennyi vajjal, a tojással és egy csipetnyi sóval. Mikor összekevertük egyszerre hozzáadjuk a lisztet és jól összedolgozzuk. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen, majd mérjük a pités formába. A formát vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát. A maradék tésztát félre rakjuk.
2. lépés
A piteformát fedjük le egy alufóliával és körben jól bugyoláljuk be. 20 percre a sütőbe tesszük, majd ha a 20 perc letelt, utána kivesszük a sütőből.
3. lépés
Közben a ribizlit (lehet vegyes gyümölcs is szederrel vagy málnával) kiválogatjuk, jól átmossuk és eltávolítjuk a szárakat. Ezután kristálycukrot felfőzünk 400 ml vízzel és szirupos állagúra főzzük. Beleszórjuk a gyümölcsöket és még 2 percig kevergerjük, átforgatjuk.
4. lépés
A szirupot levesszük a tűzről, majd hozzákeverjük a por állagú zselatint. A keveréket beleöntjük a piteformába, a maradék tésztát elrendezzük a tetején, becsíkozzuk vagy mintákat szaggatunk bele, majd újból a sütőbe tesszük és egészen addig sütjük, amíg a tetején a tészta megpirul.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 966 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
558 kcal -
Zsír
13.7g -
Szénhidrát
105g -
Fehérje
5.3g