Diós Ferdinánd Kalács
2013-11-28- Típus: Csigák, Kalács, Leveles és kelt tészták
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 1:20 p
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 1:50 p
Szeretem a kelt tésztás süteményeket, de ugyanakkor a natúr kalácsok annyira nem a kedvenceim, így a Ferdinánd kalácsra esett a választásom, ami magába, kakaó vagy tej nélkül is kellemes, hiszen a margarin krémes ízt kölcsönöz neki :)
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 1/2 kg liszt
- 5 dkg Rama margarin
- 2 db tojássárga
- 3 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 1,5 dkg só
- tej (a gyúrhatósághoz)
- Krémhez:
- 15 dkg puha Rama margarin
- 13 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- citromhéjreszelék
- mazsola
- ízlés szerinti mennyiségű dió
- Locsoláshoz:
- 1 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
1. Lépés
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni!)
Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
2. Lépés
Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. (Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) )
3. Lépés
Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát.
4. Lépés
Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahéjasan is!
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
4 499 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
895 kcal -
Zsír
38.5g -
Szénhidrát
126.2g -
Fehérje
15.5g -
Koleszterin
72mg -
Cukor
53.2g