Diós Ferdinánd Kalács

2013-11-28
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 1:20 p
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 1:50 p

Szeretem a kelt tésztás süteményeket, de ugyanakkor a natúr kalácsok annyira nem a kedvenceim, így a Ferdinánd kalácsra esett a választásom, ami magába, kakaó vagy tej nélkül is kellemes, hiszen a margarin krémes ízt kölcsönöz neki :)

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 1/2 kg liszt
  • 5 dkg Rama margarin
  • 2 db tojássárga
  • 3 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dkg só
  • tej (a gyúrhatósághoz)
  • Krémhez:
  • 15 dkg puha Rama margarin
  • 13 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • citromhéjreszelék
  • mazsola
  • ízlés szerinti mennyiségű dió
  • Locsoláshoz:
  • 1 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

1. Lépés

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni!)
Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

2. Lépés

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. (Én azt mondom ne sajnáljuk belőle ;) )

3. Lépés

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük. Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába. Ismét kelesztjük 1/2 órát.

4. Lépés

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük. Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahéjasan is!

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

4 499 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Juhtúrós-mazsolás pogácsa

  • Fánk sütőben sütve

  • Gluténmentes kenyér recept

  • Fahéjas kalács

  • Szénhidrát csökkentett túrós batyu

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    895 kcal
  • Zsír

    38.5g
  • Szénhidrát

    126.2g
  • Fehérje

    15.5g
  • Koleszterin

    72mg
  • Cukor

    53.2g