Mit használj a megfázás ellen?

Szerző : | 0 komment | Idő: 2013-01-30 | Kategória : Cikkek

Decemberre az immunrendszerünk már annyira elerőtlenedik, hogy megbetegszünk, ha nem tudjuk visszapótolni a működéséhez szükséges anyagokat. Pajzs hiányában elsősorban a légúti megbetegedésektől, a megfázástól, és az influenzától félhetünk. Sokan talán elégnek érzik, ha szednek valamilyen multivitamin készítményt, ám az egészség megőrzéséhez ez nem elégséges.

Természetesen

A gyümölcsök egészségmegőrző hatásáról valószínű, már mindenki hallott. A vadon termőkkel különösen érdemes foglalkozni, mert természet közeli, tiszta állapotban lévő esszenciák, s a kereskedelmi gyümölcsökkel ellentétben nem kezelik őket vegyszerekkel, gomba és baktériumölő szerekkel. A sor elejére kívánkoznak a régebben nagy becsben tartott erdei gyümölcsök, a fekete berkenye, a csipkebogyó, a som és a kökény. C -és E-vitaminokban gazdag, magas vas és foszfortartalmú gyümölcsök; a kökény vértisztítóként is ismert méregtelenítő, de mind a négy testőr remek immunerősítő, javítják a szervezet ellenálló képességét. Rögtön utánuk következik a homoktövis bogyója. Már az ókorban, elsősorban Tibetben, a szervezet ellenálló képességének növelésére használták. A négy testőrhöz hasonlóan flavonoidokat tartalmaz, rákellenes, antioxidáns hatású.

citrom

Az áfonyát is említhetnénk, ám ezt nagyon drágán mérik, s helyette az olcsó berkenyével is egészségesre ehetjük magunkat. Ehetnénk, de a kereskedelmi rendszernek köszönhetően az üzletekben általánosabbak a C-vitaminban gazdag citrusfélék és a kivi, ezért, ha ősszel nem gondoskodtunk a vadon termők beszerzéséről, most csak a boltiakra hagyatkozhatunk. A tél során ezek is végig segíthetnek rajtunk; serkentik az anyagcserét, a szervezet méregtelenítő folyamatait. De a héjukkal vigyázzunk, ne fogyasszuk el.

 

 

Fűtő táplálékok

Télen nem csak az immunrendszerünk aktivizálására, de a szervezetünk felmelegítésére, a meghűlés kezelésére és a hurut oldására is szükségünk lehet. Megfázás esetén a legtöbben forró ételeket kívánnak, s ezért ilyet is kell, hogy kapjanak. A zöldségekben gazdag sovány csirke-vagy tyúkleves évszázadok óta bevált megoldás, a chilis hagymaleveshez hasonlóan. Utóbbi antibiotikus és gyulladásgátló hatású leves, elkészítése könnyű, gyorsan tálalható. A fokhagymaleves is mindent tud, amit egy megfázás elleni levesnek tudnia kell. A forró, könnyű zöldséglevesek is bevethetők meghűléskor. A keleti emberek hagyománya szerint a mungóbableves is remek ellenszere a vírusos és bakteriális fertőzéseknek. Csatába dobhatók még a fűszerekből, gyógyfüvekből készített levesek, a kaporleves légúttisztító, a gyömbérleves remekül roborál.

Bár ellentmondásosnak tűnik, hogy valaki beteg, de majd meghal a jó falatokért, még sincs ebben semmi meglepő. A szervezet szeretné beszerezni a működéséhez szükséges anyagokat; éhezik ezekre. Amint megkapja, mozgósítani tudja őket a betegséggel szemben. De azért inkább többször együnk kevesebbet, mint egyszerre sokat, s csak könnyű, zsír- és szénhidrátszegény, enzimgazdag ételeket fogyasszunk.

 

Forrás: Ideál Életmódmagazin

Ideál online tipp:

 


Grép Plusz 

A nem keserű grépfrútmagkivonat, az Echinacea (bíbor kasvirág) és a C-vitamin egymást erősítve segítik az immunrendszert a kórotkozókkal szembeni védekezésben. A C-vitamin a dohányzás, passzív dohányzás esetén hozzájárulhat a természetes antioxidáns-védelem fenntartásához. Gluténmentes.
Bővebben…