Minden, amit a teáról tudni akarsz

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-10-07 | Kategória : Cikkek

A tea jótékony hatását már 5000 évvel ezelőtt is ismerték, amikor a monda szerint egy kínai császár először ivott a csészéjébe hulló tealevélből készült italból, azóta nem csak Kínában, de számos más országban termesztenek teacserjéket.

Annak ellenére, hogy milyen régóta ismerjük, a jótékony, illetve élettani hatásait csak nemrég kezdték el vizsgálni a tudósok, és azóta úgy tekintenek rá, mint egy mágikus elixírre. Nézzük meg, hányféle létezik és azokat mi jellemzi.

A teát négy külön csoportra osztjuk, úm. a fekete, zöld, fehér és az oolong teák, amelyek mindegyike a Camellia sinensis nevű növényből készül, mégis annyiban különböznek, hogy milyen úton állítják elő és milyen érettségi fokban állnak, ami egyaránt befolyásolja az ízt és a tápanyagtartalmat.

A gyógynövényteákat, mint a kamilla, borsmenta vagy csalánteák, technikailag nem tekintjük teáknak.

Fekete tea

A fekete tea a zöld tealevelek fonnyasztásával, kiszárításával keletkeznek, melyből oxidációs folyamat következtében kapjuk meg  a boltban vásárolható eredeti fekete teát. A fekete tea hatóanyagai a thein, a csersavak, az illóolajok és a vitaminok. A thein élénkítő hatása a központi idegrendszeren keresztül serkenti a vérkeringést és a légzést. Egy nemrégiben végzett kutatás azt is kimutatta, hogy az étkezések között fogyasztott fekete tea csökkenti a fogszuvasodást is.

Zöld tea

A fekete teával ellentétben a zöld teát nem erjesztik, így nem megy végbe oxidációs folyamat, nem sokkal a szüret után gőzöléssel akadályozzák meg, hogy az erjedés végbe menjen. Nem csak Keleten, de Nyugaton is egyre kedveltebb számos kedvező élettani hatása miatt. Egyaránt védi az immunrendszert, kutatások kimutatták rákmegelőző, fogyasztó, élénkítő, sebgyógyító és érrendszert védő hatását.

Oolong tea

Az oolong tea tulajdonképpen félúton a fekete- és zöld tea között keresendő. Ezt a tea fajtát is erjesztés alá vonják, aminél félig leállítják az oxidációs folyamatot, ennek köszönhető, hogy mindkét tea jótékony tulajdonságaival rendelkezik. Vízhajtó, élénkítő, szájüregtisztító és közérzetjavító hatása egyaránt ismert.

Fehér tea

A fehér tea kiváló hatást gyakorol az emberi szervezetre. Ez elsősorban rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. A fehér teának magas az aminosav tartalma és az aktív antioxidáns hatása. A fehér tea segíti a szervezet immunrendszerét a vírusok és a fertőzéseket okozó baktériumok elleni harcban.

Ha ennyi jótékony hatása van, akkor miért kell vele vigyázni?

Annak ellenére, hogy számos kutatás bizonyította be a teafajták jótékony hatását, számolnunk kell azzal, hogy a túlzott fogyasztás függőséget is okozhat. A tea szintén tartalmaz koffeint, egyébként nagyobb arányban, mint a kávé, ezért nem árt vigyázni vele. Szakértők szerint napi 4-5 csésze tea senkinek sem fog megártani, nyugodtan fogyasszuk, amikor kedvünk támad, hiszen valószínűleg sokkal jobb, mintha más üdítőitalt, vagy kávét innánk literszámra.