Megdöbbentő gasztronómiai Guinness rekordok itthon

Szerző : | 1 komment | Idő: 2012-06-09 | Kategória : Cikkek

Sokszor hallani a médiában különböző Guinness rekordokról. Nincs olyan év, hogy ne lenne valamilyen kísérlet, például az egyszerre csókolódzó párok rekordjáról biztos hallottunk, de más sportrekordoktól is hangos a sajtó.

Néhány éve nagy népszerűségnek örvendenek a gasztronómiához kapcsolható rekordok, biztosan hallottunk már egyet-kettőt a Híradóban, most összegyűjtöttük nektek a legmegdöbbentőbb hazai rekordokat.

 

1. A legnagyobb krumplilángos

Nem is olyan rég, 2012 május 29-én az Abaújszántón megrendezett XI. Ívó Nap keretében a legnagyobb krumplilángos sütők megdöntötték saját, 2011-es rekordjukat, amikor nevük egy 122×122 centiméter méretű, kb. 1,46 négyzetméter felületű egybefüggő krumplilángossal került be a Guinness rekordok könyvébe. Ebben az évben a lángos felülete 140×144 centiméter volt. Ezzel az egybefüggő krumplilángossal tehát a világ legnagyobb ilyen típusú tésztáját készítették, amelynek felülete kb. 2,01 négyzetméter.

 

2. 16 és félezer palacsinta

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói már évek óta szeretettel készítenek jótékony célból palacsintákat, többször állítottak fel hazai rekordot, azonban nem régiben Földes Önkormányzata elrabolta a legjobbnak járó címet 13 ezer palacsintával. A következő kísérletre a győriek a tésztához 360 liter tejet, 360 liter szódavizet, 300 kg lisztet, 1700 darab tojást és 30 kg kristálycukrot használtak fel. 2012 április 17-én 11 óra 28 perckor, pontosan 24 óra sütési idő után a rekordkísérlet rendben befejeződött. Ez alatt az idő alatt végül 16474 darab palacsinta készült el.

 

3. 100,5 méteres rétes

2012. március 31-én a győri ETO Park adott otthont a leghosszabb rétes elkészítési kísérletének. Közel félszáz ember segédkezett a rétes nyújtásában és végső elkészítésében. A teljes mennyiséghez 50 kg lisztet, 15 kg zsemlemorzsát, 25 kg cukrot, 13 kg zsírt, 60 kg reszelt almát és 60 kg meggyet használtak fel. A nyers, összetekert rétes teljes hosszában egybefüggő volt, egyetlen hosszú rudat alkotott. A hosszmérés ekkor 0,5 méter pontossággal 100,5 méter végeredményt adott. A kész rétest kb. 60 cm hosszú darabokra vágva sütőedényekbe helyezték és a helyszínen, a bevásárlóközpont egyik üzletterében elektromos sütőkemencékben kisütötték. A kész rétest a helyszínen jótékony célra kiárusították.

4. A legnagyobb tányér kocsonya

A felsőtárkányi Kocsonyafőző Versenyen újra kocsonyarekord volt az évben. Több mint 170 adagos kocsonyát készített egyetlen hatalmas tányérban a többszörösen is magyar rekorder Jankó István szakács. A legnagyobb tányér kocsonyához február 3-án 38 kg körmöt, 8 kg sertésbőrt, fűszereket, 3 kg vöröshagymát, 3 kg fokhagymát és 60 liter vizet használtak fel a főzés során. A téglalap alapú üvegtányér hossza 160 cm, szélessége 100 cm, legnagyobb mélysége 8 cm volt.

5. 600 méteres a leghosszabb kolbász

A 620 méter hosszú kolbásszal Magyarország a világranglista második helyére lépett, maga mögé utasítva az eddigi második olaszokat. Már csak a horvátok vannak előttünk, igaz, ők 2038 méterrel. 2012. január 14-én a IV. Tenkesalja Böllérversenyen a PICK Szeged Zrt. henteseiből álló csapat megdöntötte a leghosszabb kolbász magyarországi rekordját, amelyet 2011-ben Napkoron állítottak fel 368 méter hosszal. A közel 460 kg mangalica húsból álló, befűszerezett darált húst a kísérlet reggelén szállították a helyszínre.

6. Mikulásház mézeskalácsból

Siófok Város Önkormányzata 2011. november 25-én a Főtéren felállította a Mikulás faházát, amelynek külső falait helyi mézeskalács készítők által gyártott ehető csempével burkolták be.

A 4×5 méter alapterületű, 2,5 méter magas ház oldalát és tetejét a 4550 darab, egyenként 10×10 centiméteres ehető csempe 45 és fél négyzetméteren borította be. Ezzel a siófoki házzal a legnagyobb ehető burkolat felület-rekordja került felállításra.

 

7. A világ legnagyobb szaloncukra

A Bonbonetti Choco Kft. elkészített az ország legnagyobb, marcipános szaloncukrát. Az óriás szaloncukor tömege végül 200 kg felett alakult. Az óriás szaloncukrot megelőzően készítettek egy kb. 20 kg-os modellt a gyárban, ennek sikere adta az ötletet a tízszer ekkora méretű rekord elkészítésére. A marcipános töltelékű, legnagyobb kiterjedésében 104x55x38 centiméteres bonbon töltelékének tömege 180 kg volt, ezt több milliméter vastag csokoládé héjjal borították. A sajtótájékoztató keretében 9 óra 25 perckor megmérték a kész cukor teljes tömegét, amely 209 kg volt. A szaloncukrot szabályosan be is csomagolták, így mutatták be a megjelent újságíróknak.

 

8. A leghosszabb óriáskenyér

Orosházán ismét kísérletet tettek az ország legnagyobb kenyerének megsütésére, ezzel Orosháza városa újra megdöntötte a leghosszabb kenyér rekordját, amely 2008-ban ugyanitt került felállításra. A kenyérhez a 91 kg kovászt éjjel 1 órakor készítették elő az éjszakai műszak dolgozói. A kovászhoz 60 kg lisztet, 0,6 kg élesztőt és 30 liter vizet használtak fel, majd 6 órán át pihentették az anyagot. A nyers kenyér összesen mintegy 175 kg lisztből, 88 liter vízből, 3,5 kg sóból, 3,5 kg élesztőből és 0,9 kg lisztjavítóból állt, összesen kb. 271 kg nyers tömeggel. 11 óra 33 perckor a péküzem dolgozói megkóstolták a kemencéből kijövő kenyeret és azt megfelelő minőségűnek találták.

Forrás: rekordok.freeblog.hu

  • Tenger54

    húúúúúúúúúúú nagyon jók…