Hosszabb életet mindenkinek – Étkezzünk tudatosan!

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-09-01 | Kategória : Cikkek

Szeretnénk hosszú és egészséges életet? Következő cikkünkből megtudhatjátok, hogy mik azok az ételek, amikkel hosszabbá tehetjük az életünket.

1. Brokkoli, szőlő és saláta

Kezdjük a tudományos állásponttal: A gazdag étrend, ami egyaránt tartalmaz sok gyümölcsöt és zöldséget, magas tápanyagban és alacsony kalóriában, bizony a legjobb módszer, hogy pár évvel meghosszabbítsuk életünket.

2. Bogyósok

Ezek az egy harapásra fogyó gyümölcsök teli vannak antioxidánsokkal, ismert, hogy erősíti az immunrendszert, és megelőzi életveszélyes betegségeket. A 2012 Harvard-i tanulmányban megállapították, hogy legalább egy adag áfonya vagy két adag földieper fogyasztása minden héten csökkentheti a kockázatát a kognitív hanyatlást az idősebb korosztályban.

3. Fokhagyma

Ahogy jó nagyapáink és nagyanyáink tonna számra ették a fokhagymás ételeket, példát vehetnénk róluk, hiszen nem véletlen, hogy régen sokkal tovább éltek az emberek. A fokhagymában fellelhető fitokemikáliák megállíthatják a rákkeltő vegyi anyagok képződését a szervezetben, és alacsonyabb kockázata bizonyos vastagbél rák kialakulásának, ezenkívül pedig értágító hatással is rendelkezik. Konklúzió: hétvégén nyugodtan tegyünk fokhagymát a pirítósra!

4. Olívaolaj

Régóta tudjuk, hogy az olívaolaj használata sokkal előnyösebb, mintha hagyományosabb növényi olajokat használnánk. Ízletes, nem csak egészséges. Tanulmányok azt mutatják, hogy az olívaolaj is kapcsolódik az agy egészségi állapotának hosszú távú megőrzőséhez és a rák megelőzéséhez. Cél: két evőkanál naponta.

5. Paradicsom

A likopin szintén fontos tápanyag a rák elleni küzdelemben. És nincs jobb forrás, mint a piros paradicsom.

6. Kevesebb vörös hús

Azok az emberek, akik minden nap esznek vörös húst, nagyobb valószínűséggel halnak meg előbb, mint azok, akik inkább baromfit fogyasztanak, állítja egy 2009-es, az Észak-Carolina-i egyetem tanulmánya. (A legtöbb haláleset: a szívbetegségek és a rák.) Legjobb, ha kerüljük a hamburgereket, a steaket, és a sertéshúst, vagy kevesebb arányban együk.

7. Dió-és mogyoró félék

Egy másik közelmúltban készült tanulmány (ezúttal a Harvard egyetem készítette), márciusban is megállapította, hogy a vörös hús fogyasztása helyett inkább az egészségesebb fehérjeforrások, mint a halak, szárnyasok, diófélék és hüvelyesek bevitelét ajánlják.

8. Banán

A világ legöregebb triatlonistája, aki egyébként 91 éves, a közelmúltban fejezte be 41. futamát júniusban. Arthur Gilbert, egy angol úriember a gyümölcsök fogyasztására, különösen a banánra esküszik.

9. Otthon főzni jobb!

A következő megállapítás inkább arra szól, hogy azok akik otthon, saját maguknak főznek, és nem járnak hetente többször étterembe, gyorsétterembe, azok szintén egészségesebb életmódot folytatnak. A Cambridge-i egyetem tanulmánya szerint, azok akik otthon készített ételt főznek, azoknak nem csak hogy sokkal egészségesebb a bőrük, fiatalabbnak látszanak, de 45% a valószínűsége annak, hogy tovább maradnak életben legalább 10 évvel.