Bio ásványvíz? Létezik ilyen?

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-02 | Kategória : Cikkek

A bio nem csupán saját egészségünk érdekében kitalált vegyszermentesség! Ennél sokkal több: felelősség gyermekeink jövőjéért, szolidaritás a teremtett Világ élhető minőségű fennmaradásét.
Felszíni vizeink rohamos elszennyeződése a tisztítás költségessége és kilátástalansága lassan az elérhetetlenség régióiba repíti a korábban főként a bakancsos turisták szomját oltó forrás-, illetve ásványvizeket.

Nem hiába gondolkodunk el azon, hogy hála a civilizációnak, vajon mi az, ami még megsínyli az egyre gyorsuló növekedést, iparosodást? Ennek a szörnyű gyors növekedésnek köszönhetően rohamos szinten nőttek meg a különböző ásványvíz termelő és palackozó cégek és ezzel az italpiac legdinamikusabban növekvő szegmensévé avanzsált. Érthető, hiszen a közhiedelem szerint napi 1,5-2 liter vizet kellene elfogyasztanunk, nem csoda hát, hogy az áruházak polcairól tonna számra tűnnek el a palackozott és üvegezett ásványvizek. Az ok egyértelműen nem csak a civilizációra, a társadalom növekedésére, hanem egyfajta divathullámra is visszavezethető. Gondoljunk csak bele, 15-20 évvel ezelőtt ki mert volna étteremben ásványvizet kérni? Ma pedig, szinte minden rendelésen elmaradhatatlan tétel.

Bioásványvíz nincs

Lehet sokakat lelombozhat, de a szűk értelemben vett bioásványvíz nem létezik, jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy miben más az a palackozott víz, amit egy bioboltban kaphatunk?

A kérdés magától értetődő, ha megvizsgáljuk, mi mindent kíván egy biovásárló a biotermékektől?

Ne tartalmazzon hozzáadott tartósítószert és szénsavat
Legyen alacsony az ásványianyag-tartalma
Viszonylag hamar kerüljön a polcokra
Ne nyomás alatt palackozzák
Alkalmas legyen csecsemő és kisgyermek fogyasztásra is.

A világon még nem született olyan termék, ami az összes feltételnek eléget tesz, azonban vannak nagyon jó megközelítések. Magyarországi GFK. felmérés szerint a lakosság 40% fogyaszt naponta ásványvizet, ebből a nők aránya 43%, míg a férfiaké csak 35%, ami a vízbevitel szempontjából nagyon is követendő szempont.

Miért fontos?

Az ásványvíz egyik legfontosabb szerepe, hogy a szervezetbe jutott hasznos anyagokat a megfelelő helyre szállítsa, míg a salakanyagokat a vese révén eltávolítsa a szervezetből. Ezt a feladatát az ásványianyagokkal dúsított fajták nehezen tudják elvégezni, a gyógyászati tapasztalatok is igazolják, hogy napi szomjoltásunkra érdemesebb inkább szénsavmentes vagy ún. könnyűvizet választanunk.