10 legalacsonyabb kalóriatartalmú étel – II.

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-11-18 | Kategória : Cikkek

Folytatjuk tovább cikkünket az újabb 5 legalacsonyabb kalóriatartalmú étellel.

 

6. Grépfrút – 39 kalória egy fél gyümölcsben

Tanulmányok azt mutatják, hogy azok a nők, akik bármilyen mennyiségű grépfrútot vagy grépfrút italt fogyasztottak, azoknak 6 százalékkal csökkent a testtömeg-indexük a kutatás ideje alatt.

A grépfrút nagyok sok C-vitamint tartalmaz, ezenkívül folsavat és a káliumot, valamint pektint, egy oldható rostot, ami segít az érelmeszesedés elleni harcban.

7. Gomba – 15 kalória egy csészében

Nagyon sokfajta gomba létezik, mindegyik fő fehérje forrás. Szerencsére az összes gomba tartalmaz valamilyen immunerősítő antioxidánst, valamint káliumot, B-vitamint és rostot. A fehérjén kívül zsírokat, nagyon fontos ásványi anyagokat,vitaminokat, íz- és zamatanyagokat, étvágygerjesztő glutaminsavakat, antibiotikus anyagokat is tartalmaz.

 

 

8. Paradicsom – 22 kalória egy csészében

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint.

9. Citrom – 20 kalória egy gyümölcsben

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

 

10. Vöröshagyma – 32 kalória fél csészébe

Illóolajat, B-, és C-vitaminból 30 mg/100 g-ot, de a zöldhagyma még ennél is többet, pektint, guvertint is tartalmaz. Gyógyhatású szerként, bélféregűzésre, vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, megfázásos tünetek, és köhögés enyhítésére, illetve vércukor csökkentésére is használják.

 

forrás: wikipedia