Tészta Kisokos
A tészta régóta kedvelt ételnek számít, pergamen tekercsekről tudjuk, hogy 4000 évvel ezelőtt már Kínában is előszeretettel fogyasztották.
No, de Te pontosan tudod, hogy melyik típus, micsoda? Mit mond neked a szó, hogy Lumache vagy Fusilli? És tudod mi az a Rigatoni?
Ha nem is, akkor sincs baj. Íme tésztaválogatásunk:
Tészta Kisokos
Agnolotti: sajttal, hússal, szárnyassal töltött négyszögletes vagy téglalap alakú párnácska tészta
Anellini: kis, gyűrű formájú tészta, főként levesbetétnek használjuk
Anolini: töltött félhold formájú táska
Bigoli: teljes kiőrlésű búzából készült spagetti
Capellini: vékony spagetti, főként mártásokhoz, halételekhez és salátákhoz
Conchiglie: különböző méretű kagylócskák, paradicsomos szószokhoz és húsokhoz egyaránt
Farfalle: kicsi masnik vagy csokornyakkendők.
Fedilini: cérnatészta levesbetétként
Fettuccine: fészekformába rendezett szélesmetélt
Fusilli: orsó formájú tészta
Girandole: orsó alakú, tejszínes és vajas szószokhoz
Lumache: éticsiga házához hasonlatos, paradicsom- és hús mártásokhoz
Macheroni: magyarul makaróni
Orecchiete: fülecske alakú tészta, sűrű mártásokhoz
Papardelle: extra szélesmetélt
Penne: tollhegy formájú, ferdén elvágott csőtészta paradicsomos és tejszínes szószokhoz egyaránt
Ravioli: kisméretű töltött tészta
Rigatoni: rövid, bordázott falú csövecske
Spaghetti: vékony hengeres hosszútészta
Tortellini: fogazott szélű töltött párna, borcshoz, mártásokhoz
Trenette: hullámosra hengerelt szélesmetélt, durva felületű