Tészta Kisokos

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-12 | Kategória : Cikkek

A tészta régóta kedvelt ételnek számít, pergamen tekercsekről tudjuk, hogy 4000 évvel ezelőtt már Kínában is előszeretettel fogyasztották.

No, de Te pontosan tudod, hogy melyik típus, micsoda? Mit mond neked a szó, hogy Lumache vagy Fusilli? És  tudod mi az a Rigatoni?

Ha nem is, akkor sincs baj. Íme tésztaválogatásunk:

 

Tészta Kisokos

 

Agnolotti: sajttal, hússal, szárnyassal töltött négyszögletes vagy téglalap alakú párnácska tészta

Anellini: kis, gyűrű formájú tészta, főként levesbetétnek használjuk

Anolini: töltött félhold formájú táska

Bigoli: teljes kiőrlésű búzából készült spagetti

Capellini: vékony spagetti, főként mártásokhoz, halételekhez és salátákhoz

Conchiglie: különböző méretű kagylócskák, paradicsomos szószokhoz és húsokhoz egyaránt

Farfalle: kicsi masnik vagy csokornyakkendők.

Fedilini: cérnatészta levesbetétként

Fettuccine: fészekformába rendezett szélesmetélt

Fusilli: orsó formájú tészta

Girandole: orsó alakú, tejszínes és vajas szószokhoz

Lumache: éticsiga házához hasonlatos, paradicsom- és hús mártásokhoz

Macheroni: magyarul makaróni

Orecchiete: fülecske alakú tészta, sűrű mártásokhoz

Papardelle: extra szélesmetélt

Penne: tollhegy formájú, ferdén elvágott csőtészta paradicsomos és tejszínes szószokhoz egyaránt

Ravioli: kisméretű töltött tészta

Rigatoni: rövid, bordázott falú csövecske

Spaghetti: vékony hengeres hosszútészta

Tortellini: fogazott szélű töltött párna, borcshoz, mártásokhoz

Trenette: hullámosra hengerelt szélesmetélt, durva felületű

 

Ha megjött a kedved egy kis tésztafőzéshez, akkor kattints ide!