South Beach diéta? Mit kell tudni róla?

Szerző : | 1 komment | Idő: 2012-05-24 | Kategória : Cikkek

Az orvosról

Amerikában egyre nagyobb teret hódít a legújabb South Beach (dél parti) diéta. Arthur Agatston szívgyógyász doktor volt az, aki kifejlesztette ezt a fogyókúrás módszert betegeinek, akik egyre fogékonyabbak voltak a szívinfarktusra, cukorbetegségre és elhízásra.

A diéta lényege, hogy mozgás és testedzés nélkül is képesek vagyunk magunkról leadni a fölösleges kilókat, ám bár ezt a tényt sok testedző és tréner megcáfolná. Dr. Agatston diétája hasonlít a méltán híres Atkins diétára, hiszen hasonlóképpen fogyaszthatunk fehér húsokat. Azonban egy fontos eltérés még is van a kettő között: Dr. Agatston nem veti meg az összes szénhidrátot, hanem azokat két külön csoportra osztja, úm. összetett és egyszerű szénhidrátokra.

Másik fontos ismérve, hogy a diéta kifejezetten tiltja a telített zsírsavakat tartalmazó ételeket, például a szalonnát, a vajat és inkább a telítetlen zsírsavakat részesíti előnyben (olívaolajjal készült ételek).

 

A diéta felépítése

A diéta három fázisból tevődik össze:

1. fázis: Egyes ételeket kizár a diétázó számára, például a kenyeret, a krumplit, a péksüteményeket és édességet, a rizst és az alkoholos italokat. Ez egy kvázi bevezető szakasz, amikor a legtöbb ételt elhagyjuk az étkezésből.

2. fázis: Visszakerülnek az étrendbe a rostdús ételek, például a gyümölcsök, zab- és gabonapelyhek és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek. Ekkor a fogyás mértéke is vissza esik, körülbelül heti 1 kg-ra.

3. fázis: A diéta befejezése után. Ekkor nyugodtan folytathatjuk a diétát, nem kell abbahagyni, hanem egyfajta életmód váltással áttérhetünk az egészséges táplálkozásra.

Amiket fogyaszthatunk: tojás, sovány húsok, halak, sovány sajtok, joghurtok, baromfihús, tej, gyümölcsök és zöldségek.

Amiket nem: krumpli, rizs, tésztaételek, vörös húsok, vadhúsok, alkohol, édesség, sütemények, kolbász és füstölt termékek, fagylalt és jégkrém.

 

Akiknek nem ajánlott

– Terhes nőknek és szoptató anyáknak, veseproblémákkal küszködőknek, gyerekeknek és fiataloknak, magas vérnyomásúak és cukorbetegek csak orvosi felügyelet mellett kezdjenek bele!