Lekváros bukta

2013-01-27
  • Hány főre: 6-8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 25 perc
  • Elkészítés: 1:30 p

A párom egyik kedvence, úgyhogy kötelező volt megtanulnom a finom bukta receptet. Érdemesebb valamilyen kemény lekvárból, birsalmasajtból készíteni, mert úgy nem fog szétfolyni a lekvár a közepében.

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 250g finomliszt
  • 250g rétesliszt
  • 350 ml tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • 10 dkg margarin
  • Töltelékhez:
  • 250g lekvár (jam vagy birsalmasajt)
  • Kenéshez:
  • 100 g vaj

1. lépés

A tej felével és egy kis cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tészta alapanyagait ezután összekeverjük, legvégül keverjük bele a felolvasztott margarint. Jól összegyúrjuk a tésztát.

2. lépés

20 percig pihentetjük meleg helyen a tésztát, majd utána ismét átgyúrjuk egy kicsit, majd még félretesszük fél órára letakarva. Ezután jól belisztezett deszkára tesszük és kinyújtjuk, kb. 1 cm vastagra.

3. lépés

Belisztezzük a tetejét, majd kb. 6-7 centis négyzetekre vágjuk. Összesen így kapunk olyan 22-24 db-ot.
Kenéshez felolvasztjuk a margarint, a tepsit kikenjük. A tésztákra lekvárt teszünk (érdemesebb valamilyen jam állagút), majd feltekerjük. Egymás mellé tesszük szorosan, a tetejüket margarinnal kenjük be.

4. lépés

Még 15 percig állni hagyjuk a tepsiben, addig előmelegíthetjük 180°C-ra. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Porcukorral leszórva tálaljuk.

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(4.7 / 5)

4.7 5 7
Értékeld a receptet!

7 személy értékelt

4,551 megtekintés

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    484 kcal
  • Zsír

    13.6g
  • Szénhidrát

    80.6g
  • Fehérje

    11.0g