Fűszeres kandírozott dió
2012-12-30- Típus: Kandírozott gyümölcs
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 5 perc
- Elkészítés: 15 perc
A következő receptet imádják a gyerekek. Szilveszter alkalmával is mindig kerül az asztalra és nagyon gyorsan elfogy. Nem csak csemegeként, de például süteményekre díszítésként, torta kiegészítésként is használhatjuk. Ha kifejezetten gyerekeknek készítjük, akkor csökkenthetjük a bors mértékét.
Ezeket szerezd be:
- 1 kg dió
- csipet finomra őrölt tengeri só
- csipet frissen őrölt fekete bors
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál cayenne bors
- 250 g porcukor
- olaj (mandula olaj vagy vaj)
1. lépés
Öntsük az olajat egy mély lábasba és melegítsük fel. Amíg az olaj melegszik, tegyünk fel egy nagy fazék vizet, és forraljuk fel. Egy kis tálban keverjük össze az 1 teáskanál sót, az 1/2 teáskanál borsot, a fahéjat és a cayenne borsot és jól keverjük össze.
2. lépés
Amikor a víz forr, tegyük az egész diókat egy hőálló tésztaszűrőbe, szitába, és mártsuk őket a forró vízbe, kb 1 percig, azután tegyük őket egy tálra, nem kell át törölni. Ez a művelet segít, hogy az esetleges kemény héj darabok és a kosz leázzon róluk.
Míg a diók forróak, hozzáadjuk a cukrot és rázogassuk meg őket, hogy egyenletesen mindenhol bevonja őket.
3. lépés
Keverjük össze a diókat egy kanállal, majd tegyük őket a lábasba és pörköljük meg az olajon, amíg középbarna színük lesz, kb 1 perc elég. Ne égessük meg őket. Tegyük őket egy tálba, majd mikor még meleg, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, jól forgassuk át. Mikor rendesen lehűltek, tegyük egy zárható üvegbe, így 2 hétig is elállnak.