Egyszerű citromtorta recept
2012-04-02- Típus: Gyümölcstorta
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 25 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Amikor nincs más gyümölcs a hűtőben csak citrom, akkor ne essünk kétségbe, mert ebből a citrusból is nagyon finom süteményt készíthetünk. Íme a kedvenc citromos torta receptem.
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 1,5 csésze liszt
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 csésze vaj
- 1/2 csésze cukor
- 1 tojás
- 1/4 teáskanál mandula kivonat
- 1 evőkanál citromlé
- Töltelék:
- 1/2 csésze sótlan vaj
- reszelt citromhéj
- 2 nagy tojás
- 3 nagy tojás sárgája
- 3/4 csésze friss citromlé
- 3/4 csésze cukor
- 1/4 csésze tejszín
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet, a sót, a vajat, és a kristálycukor egy tálba. Használjunk a tészta keveréséhez turmixgépet, hogy könnyebb dolgunk legyen. A tésztát jól dolgozzuk el, hogy ne legyenek benne nagyobb csomók. Egy fakanállal, keverjük hozzá a tojást, a mandula kivonatot, és a citromlevet. Folytassuk addig a keverést, amíg a tésztában lévő csomók eltűnnek. Először úgy tűnhet, mintha nagyon száraz lenne a tészta, de ne aggódjunk, jól van ez így. Alakítsunk belőle egy labdát, tegyük egy tálba és takarjuk le fóliával, majd hagyjuk állni a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül. Addig a sütőt előmelegíthetjük 140 ° C-ra.
2. Hagyjuk a tésztát pihenni ahhoz, hogy némiképp hajlékony legyen, formába tudjuk tenni és ne törjön el. A kis peremű torta vagy pite formát béleljük ki zsírpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát egy kicsivel nagyobbra, mint maga a forma (alap esetben ez egy kb. 12 cm átmérőjű kör).
3. Nyomkodjuk a tésztát a formába finoman. Használjuk a sodrófát, hogy kiegyenlítsük a tészta széleit a forma mentén. A tésztát 20 percre a sütőbe tesszük, mikor meg van, kivesszük onnan, de a hőfokot továbbra sem kapcsoljuk le.
Citromos töltelék:
1. Felolvasztjuk a vajat és a tejszínt. (Tegyünk fel egy pár centi vizet főni egy lábasban, helyezzünk egy rozsdamentes acéltálat a tetejére, ügyelve arra, hogy az edény alját ne érintse a fortyogó víz.) Mikor a vajat és a tejszínt összekevertük és felolvasztottuk, akkor levesszük a tűzről és félretesszük.
2. Egy újabb tálat helyezünk a fortyogó víz felé, majd abban habverővel a tojást és a tojás sárgáját felverjük. A hőmérséklet éppen elég ahhoz, hogy felmelegítse a habot. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajkeveréket, majd a citromlevet. Hozzáadjuk a maradék cukrot, és a habverővel addig keverjük, ameddig langyos nem lesz az alatta fortyogó víztől.
3. Öntsük a tésztára a citromos masszát és süssük 160°C-on 25 percig. Hagyjuk kihűlni egy rácson. Amikor elkészült szórjunk rá friss mentalevelet vagy porcukrot.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
4 176 megtekintés