Egyszerű citromtorta recept

2012-04-02
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:10 p

Amikor nincs más gyümölcs a hűtőben csak citrom, akkor ne essünk kétségbe, mert ebből a citrusból is nagyon finom süteményt készíthetünk. Íme a kedvenc citromos torta receptem.

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 1,5 csésze liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 csésze vaj
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 tojás
  • 1/4 teáskanál mandula kivonat
  • 1 evőkanál citromlé
  • Töltelék:
  • 1/2 csésze sótlan vaj
  • reszelt citromhéj
  • 2 nagy tojás
  • 3 nagy tojás sárgája
  • 3/4 csésze friss citromlé
  • 3/4 csésze cukor
  • 1/4 csésze tejszín

Elkészítés:

1. Keverjük össze a lisztet, a sót, a vajat, és a kristálycukor egy tálba. Használjunk a tészta keveréséhez turmixgépet, hogy könnyebb dolgunk legyen. A tésztát jól dolgozzuk el, hogy ne legyenek benne nagyobb csomók. Egy fakanállal, keverjük hozzá a tojást, a mandula kivonatot, és a citromlevet. Folytassuk addig a keverést, amíg a tésztában lévő csomók eltűnnek. Először úgy tűnhet, mintha nagyon száraz lenne a tészta, de ne aggódjunk, jól van ez így.  Alakítsunk belőle egy labdát, tegyük egy tálba és takarjuk le fóliával, majd hagyjuk állni a hűtőszekrényben legalább 1 órán keresztül. Addig a sütőt előmelegíthetjük 140 ° C-ra.

2. Hagyjuk a tésztát pihenni ahhoz, hogy némiképp hajlékony legyen, formába tudjuk tenni és ne törjön el. A kis peremű torta vagy pite formát béleljük ki zsírpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát egy kicsivel nagyobbra, mint maga a forma (alap esetben ez egy kb. 12 cm átmérőjű kör).

3. Nyomkodjuk a tésztát a formába finoman. Használjuk a sodrófát, hogy kiegyenlítsük a tészta széleit a forma mentén. A tésztát 20 percre a sütőbe tesszük, mikor meg van, kivesszük onnan, de a hőfokot továbbra sem kapcsoljuk le.

Citromos töltelék:

1. Felolvasztjuk a vajat és a tejszínt. (Tegyünk fel  egy pár centi vizet főni egy lábasban, helyezzünk egy rozsdamentes acéltálat a tetejére, ügyelve arra, hogy az edény alját ne érintse a fortyogó víz.) Mikor a vajat és a tejszínt összekevertük és felolvasztottuk, akkor levesszük a tűzről és félretesszük.

2. Egy újabb tálat helyezünk a fortyogó víz felé, majd abban  habverővel a tojást és a tojás sárgáját felverjük. A hőmérséklet éppen elég ahhoz, hogy felmelegítse a habot. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a vajkeveréket, majd a citromlevet. Hozzáadjuk a maradék cukrot, és a habverővel addig keverjük, ameddig langyos nem lesz az alatta fortyogó víztől.

3. Öntsük a tésztára a citromos masszát és süssük 160°C-on 25 percig. Hagyjuk kihűlni egy rácson. Amikor elkészült szórjunk rá friss mentalevelet vagy porcukrot.

 

Egyik hobbim a főzés, szeretek új dolgokat kitalálni és kísérletezni a finomságokkal.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

2 420 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Erdei gyümölcsös-tejszínes csokitorta

  • Szilvás túrótorta

  • Málnás-mandulás torta

  • Málnás-csokis mousse torta

  • Angol almatorta

Kommentek

  • Dilan

    Ne haragudjon meg senki, de aki még életében nem csinált citromtortát az honnan szűlje hogy pl. mennyi vaj vagy cukor kell a tésztába és mennyi kell a krémhez!! Ez a recept használhatatlan!