Főzzünk úgy, mint a nagyok! – Tippek tipegőknek

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-13 | Kategória : Cikkek

Nem mindenki egyenlő szintről kezdi a főzést, van aki próbálkozik, van aki tanulgat vagy van, aki művel. Következő cikkünkben összeállítottunk pár trükköt, ami segíthet a főzésben.

A megfelelő eszközök

A főzés, csak akkor járhat jó eredményekkel, ha megfelelő felszerelésünk van hozzá. Ez nem csak a munkánkat rövidítheti meg, de hozzájárul ahhoz is, hogy egy megfelelő konyhagép, vagy jó sütő használatával ne kényszernek érezzük a főzést.

Tortaforma

Egy jó tortaforma elengedhetetlen ahhoz, hogy szép süteményeket készítsünk. Válasszunk alumínium edényeket, hiszen ez a fém hatékonyan vezeti és tereli a hőt. Kerüljük viszont a fémes és sötét felületeket, mert amíg az egyik eltereli a hőt, addig a másik használatával a széle hamarabb megsül a süteménynek, mint a közepe, így pedig a végeredmény száraz és kemény lesz. Használjunk magas falú edényeket, mivel ezekből a nagyobb tészták sem fognak kibuggyanni.

 

Mixer

Egy megfelelő mixer sokkal megrövidítheti a munkánkat, erős lapátjaival ideálisan keveri el a vajat, a cukrot, pürésít, habosít, darabol, egyszóval, mindenben a  segítségünkre lehet. Használhatunk kézi mixert is a könnyebb tészták, szószok kikeveréséhez, de ha komolyabb ételeket szeretnénk, akkor használjunk egy nagyobb fordulatszámú és teljesítményű készüléket.

Sütőpapír

Legyen otthon mindig kéznél sütőpapír, vagy zsírpapír, főleg a süteményeknél fontos. Ez megakadályozza, hogy a tepsire ragadjanak a nehéz munkával elkészített finomságok. Ne feledkezzünk meg a muffin papírokról is, de ha nem szeretnénk pazarolni velük, akkor használhatunk cupcake sütőt is erre a célra.

Kések

Egy jó éles kés mindig kell a házban, amivel a húsokat el tudjuk szeletelni. Nem csak, hogy gyorsabban végezhetünk, de a kezünk sem fárad el annyira a sok “nyiszitolástól”. Csak arra ügyeljünk, hogy a nagy hévben ne kerüljön egyik ujjunk se a közelbe.

Tűzhely

Tűzhelyek számos verziója létezik, mind más extrákkal kecsegtetve. A legújabb darabokban már alapkövetelmény a légkeveréses vagy a több módon sütéses funkció. Egyre több szakácskönyv és recept korszerűsítve íródik, hiszen a szerzők is előszeretettel használják ezeket a funkciókat. Ha régi tűzhellyel rendelkezünk, az sem probléma, hiszen gyakori főzéssel kitapasztalhatjuk, hogy a mi mércénk szerint mennyi idő kell a fogásoknak.

Vágódeszka

A fából készült vágódeszkák a legideálisabbak, de egyre több kereskedésben és áruházban lehet kapni műanyagból, vagy szilikonból készült deszkákat, ami nem csak design szempontjából nyújt újat, mint egy hagyományos darab, hanem ennek a tisztítása is könnyebb és nem kell sokat áztatni, ha előtte hagymát aprítottunk rajta.

Fakanalak

Csak annyira kell jó minőségűnek lennie, hogy nehezebb ételek keverése közben ne törjön ketté, vagy a szálkák ne sértsék meg a kezünket, nyelvünket. Vigyázzunk, mert ugyanúgy, ahogy a fa vágódeszkák, a fakanalak is felvehetik az étel ízét, így praktikusabb, ha két csoportra osztjuk őket: az egyiket a sós ételekhez, a másikat a sütemények elkészítéséhez használjuk.

Konyharuhák

Minél több van annál jobb. A piacon már nagyon olcsón beszerezhető ötösével vagy tízesével. Ha valaki akar, akkor ellenőrizheti a kendőn lévő mintákat, de sokféle felhasználhatóság szempontjából igazán fontos: törölhetjük bele a kezünket, edényfogónak is jó, a tűzhely lenyitásnál segédkezhet és a munkafelületet is tisztíthatjuk vele.

Műanyag tároló dobozok

Nemcsak, hogy maradékoknak, de fűszerek, zöldségek, sajtok, tárolására kiváló, illetve ha édességet akarunk magunk vagy a gyerekek elől elrejteni bennük. A kocka alakú változatokat a spejzba is rakhatjuk, míg a kör alakúakat hab és krém felveréshez is használhatjuk.