Cupcake vagy muffin? Kinek mi?

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-04-12 | Kategória : Cikkek

Ha meglátjuk ezeket a tüneményes sütemény csodákat, biztosan mindannyiunknak összefut a nyál a szájában. Nem csoda, hiszen ez a finomság nem csak a szemünket, de az ízlelőbimbóinkat is elvarázsolja. Na, de honnan is ered ez a gyönyörűség?

Eredet

A cupcake nem meglepő módon Amerikából származik és egészen a 1700-as évek végéig kell visszamennünk, hogy megleljük a forrás nyomát. Akkor egy Amelia Simms nevű hölgy által fémjelzett szakácskönyvben említették úgy ezeket a sütiket, mint “a kis csészékben sütött sütemények”. (Angolul: a cake to be baked in small cups.) A legkorábbi dokumentáció, ahol már cupcake néven illeték, Eliza Leslie “Hetvenöt péksütemény és édességrecept” című szakácskönyvében található meg.

Az angolok “tündértortának” is hívják ezeket a mesés költeményeket, hiszen valóban olyan aranyosak és szépek, hogy teljesen elvarázsolja az embert.

Mi is valójában a cupcake?

A cupcake nem mást mint egy hagyományos muffin, aminek tetejét színes vajkrémmel, cukormázzal díszítik, majd annak tetejére cukrot, marcipánt, ehető gyöngyöt, tortareszeléket vagy más színes díszelemet szórnak. A lényeg a változatosság, az egyediség, hiszen minél kreatívabbak vagyunk, annál jobban felkeltjük vendégeink figyelmét.

Készíthetjük gyerekzsúrra, esküvőre, lánybúcsúra, szülinapi vagy Valentín-napi meglepetésként,  biztos, hogy nagy sikert aratunk. Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, hiszen elkészítése olyan egyszerű, mint egy muffiné, a kulcs viszont a fantáziánkban rejlik.

Te is szeretnéd elkészíteni? Akkor kattints ide!