Az egészséges étkezés alappillérei

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-05-03 | Kategória : Cikkek

Amikor vásárolni járunk a szupermarketek polcai hajlamosak minket tévútra terelni, egyik-másik a “természetes”, az “egészséges” és “bio” szlogenekkel próbálja meg rávenni az amúgy is könnyen befolyásolható vásárlót a rossz választásra. Akkor nincs is probléma, ha pontosan tudjuk, hogy ezek a kiírások néha csalnak. De hogyan tudjuk eldönteni, hogy mit szabad megvenni és mit nem?

Íme egy kis segítség, hogyha változtatni szeretnénk életmódunkon, mik azok az alap élelmiszerek, amiket minden egyes vásárlásnál érdemes előnyben részesíteni.

Gabona- és zabpelyhek

Ha meghalljuk az “egészséges életmód” kifejezést, rögtön mindenkinek a sok rostban gazdag élelmiszer jut eszébe. A TV reklámok odáig vezettek, hogy az egészséges életmódot párosítjuk a különböző müzli- és gabonapehely gyártó termékeivel, pedig az igazság, hogy néha sokkal rosszabbat teszünk magunkkal. Érdemes azokat a készítményeket előnyben részesíteni, aminek a rosttartalma legalább 5 gramm adagonként és kevesebb cukrot tartalmaz, mint 12 gramm. A legtöbb müzli sok hozzáadott cukrot, fruktózt, szirupot és ízfokozó anyagot tartalmaz, ami elősegíti, hogy gyermekeink is megkedveljék, de inkább olyan árut válasszunk, amiben több a szárított gyümölcs.

Kenyér

A megfelelő kenyér megtalálása is nagyon fontos. Mivel a magyar ember a sok kenyérhez van szokva, azért jobb, ha erre is odafigyelünk. Ideális esetben egy szelet kenyér legfeljebb 100 kcal-t és 150 milligram nátriumot tartalmaz. Nem minden teljes kiőrlésű kenyér egészséges: csak azért, mert a címke vagy a tv-ben hallott jól megfogalmazott marketing szöveg azt mondja, attól még nem biztos, hogy 100%-ban teljes kiőrlésű. A legtöbb esetben a rozsos kenyerek elkészítéséhez is fele-fele arányban használnak rozslisztet és búzalisztet, illetve különböző természetes színezékkel érik el a barnás színt. Biztosan vásároltunk már olyan “barna kenyérnek” tituált készítményt, amiben fehér csíkocskák voltak.

Fagyasztott zöldségek

Ha nem találunk friss zöldséget a piacon és a bevásárlóközpontokban, akkor a fagyasztott zöldségek is megfelelően töltik ki ezt az űrt és általában spórolhatunk is velük.

 

Rizs és tészta

Válasszunk rostokban gazdag árukat, a tészták közül is azokat, amik 100%-san teljes kiőrlésűek. A barna rizsben nincs ennyi rost, mint a tésztában, de sokkal többet vihetünk be a szervezetünkbe, ha inkább barnát választunk a fehér rizs helyett.

 

Joghurt

Joghurt alatt természetesen nem az ízesített, hanem a natúr fajtákat értjük. Nem csak, hogy alacsony a kalóriatartalma, de sok fehérjét és kalciumot tartalmaz, ami erősebbé teszi a csontokat. Válasszunk alacsony zsírtartalmú készítményeket, melyek legalább 6 gramm fehérjét tartalmazzanak. Az ún. görög joghurtokban több a fehérje, de egyes fajták akár 18 gramm zsírral készül. Ha nem annyira szeretjük a natúr változatokat, akkor se válasszuk az ízesített fajtákat, inkább dobáljunk bele kertben termett vagy a boltból beszerzett, esetleg aszalt gyümölcsöt.

Gyümölcsök

Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a sok gyümölcs és zöldségfogyasztás. De miért is halljuk mindenhol ezt? A gyümölcsök és zöldségek sok rostot tartalmaznak, amik segítik az emésztést, így előbb lebonthatjuk a bevitt ételeket, könnyíti a székletet, illetve teltségérzetet is okoz, így nem leszünk folyton éhesek. Ha a munkahelyen végképp nem bírjuk ki ebédig, akkor édesség helyett együnk inkább gyümölcsöt!