Hogyan tároljuk a fűszereket?
Sok háziasszony nem tudja, hogy a főzésnél legalább olyan körültekintően kell kiválogatni a használt fűszereket, mint a fő alapanyagokat. Sokan vagyunk olyanok, akik havi szinten nem szortírozzuk a megvásárolt, felbontott és félig felhasznált fűszereket, módszeresen inkább visszadobjuk egy tálalóba, hogy össze öntjük a többivel, pedig néha-néha szükséges lenne.
A tűzhely mögötti vagy fölötti felszerelt fűszertároló nagyon dekoratív látvány, praktikus, hiszen főzés közben könnyen elérhető, de ugyanakkor mégsem ideális környezet a fűszerek tárolására az ingadozó környezet, a magas páratartalmon és az esetleges erős szagok, aromák miatt. Ezzel szemben jobb, ha egy elzárt helyen, mondjuk a spejzban tároljuk őket, így jobban megőrzik aromájukat. Még ilyen környezet mellett legfeljebb egy-három évig tároljuk őket, utána pedig cseréljük frissre.
Természetesen nem mindegyik fűszer ugyanolyan, nézzünk egy táblázatot segítségképpen:
Egész fűszerek
Levelek és virágok: 1-2 év
Magvak és kérgek: 2-3 év
Gyökerek: 3 év
Őrölt fűszerek
Levelek: 1 év
Magvak és kérgek: 1 év
Gyökerek: 2 év