Hasmenés kezelése – amikor már meg van a baj

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-11-02 | Kategória : Cikkek

A hasmenés elég kellemetlen dolog, mert sok minden kiválthatja, az ember nem védekezhet ellene. Okozhatja bakteriális fertőzés, gyomorrontás, ami hirtelen támad az emberre, bár általában magától elmúlik, de nem árt pár otthoni praktikával orvosolni.

 

A hasmenésnek két formája ismert, ezek:

a.) Specifikus hasmenés, amelynek oka valamilyen krónikus betegség (pl. Colitis ulcerosa, Chron-betegség, IBS, laktózintolerancia, különböző ételallergiák, stb.). Ilyen esetekben a beteg orvosi kezelésre szorul.

b.) Nem specifikus hasmenés, amelynek oka lehet bakteriális fertőzés, vírusfertőzés, ételmérgezés. Ezekben az esetekben önállóan, házilag is van mód gyógyulni.

Annak ellenére, hogy a betegség magától elmúlik, nem árt odafigyelni, különösen gyerekeknél, hiszen a túlzott folyadékvesztés kiszáradást is okozhat.

 

Egyszerű gyógymódok

Teák

A gyógynövény teák sok mindenre kiváló segítséget nyújtanak, ez a hasmenéssel sincs másként. Főként az Orbáncfűtea, a Kamilla és a kálmosgyökérből készült teák ismertek kedvező hatásukról. Csészénként egy púpozott teáskanálnyi teafüvet forrázz le, fél percig hagyd állni, majd szűrd le.

 

Gyümölcsök

A jó Nagyanyám mindig tonnaszámra erőltette belém a híres hasfogó gyümölcsöket, különösen a banánt, az almát. A két gyümölcs egyfajta oldható rostot, pektint tartalmaz, amely megköti a folyadékot a bélrendszerben, illetve lelassítja a széklet előrehaladását.

A rostban gazdag gyümölcs gyorsan képes helyreállítani a hasi panaszokat, mivel közismerten gyulladáscsökkentő.

Szilárd táplálék

Nem árt, ha valamilyen szilárdabb ételt is viszünk be szervezetünkbe, különösen a sós kekszek, a főtt krumpli, a pirítós javallott erre az időszakra.

Pálinka

A Nagyapám mindezek mellett a házi pálinkára esküszik. Mindegy, hogy milyen ízesítésű, a lényeg, hogy akár egy kortynyi is elég, hogy helyre tegyük a gyomrunkat.

Rögtön a hasmenés után nem szabad azonnal elkezdeni a megszokott étrendünket folytatni, nem árt, ha kerüljük a nehezebb, zsírosabb ételeket és utána még 2-3 napig sűrűn iszunk gyógyteát.