Burgonyás-szezámmagos pogácsa
2013-01-15- Típus: Pogácsák
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4-6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 20 perc
- Elkészítés: 1:30 p
Omlós pogácsa, mely másnaposan is puha, csak nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy másnap is megmarad.
Ezeket szerezd be:
- 500 g liszt
- 200 g burgonya
- 2 dl tejföl
- 250 g vaj
- 3 tojássárgája
- 1 csomag instant élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 teáskanál só
- Tetejére
- 1 tojás
- szezámmag, tökmag, napraforgómag, köménymag stb.
1. Lépés
A burgonyát átmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk és bő sós vízben megfőzzük. Egyébként nem kell neki sok, mert az új burgonya gyorsan puhul 6-8 perc alatt kész is. Leszűrjük egy tálba, majd krumpli nyomóval vagy villával áttörjük.
2. Lépés
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzákeverjük a kihűlt burgonyát és sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a tésztát összegyúrjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük.
3. Lépés
A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk szezámmaggal, de tökmaggal, napraforgómaggal is finom. Kisebb formákra szaggatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ahol hagyjuk még fél órát állni.
4. Lépés
A sütőt eközben előmelegíthetjük 180°C-ra. Mikor a pogácsák felpuffadtak, berakjuk a sütőbe és 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.
Értékelések
(3.7 / 5)
3 személy értékelt
3 507 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
835 kcal -
Zsír
53.8g -
Szénhidrát
74.2g -
Fehérje
14.8g