Burgonyás-szezámmagos pogácsa

2013-01-15
  • Hány főre: 4-6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 20 perc
  • Elkészítés: 1:30 p

Omlós pogácsa, mely másnaposan is puha, csak nagyon ritkán szokott előfordulni, hogy másnap is megmarad.

Ezeket szerezd be:

  • 500 g liszt
  • 200 g burgonya
  • 2 dl tejföl
  • 250 g vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 teáskanál só
  • Tetejére
  • 1 tojás
  • szezámmag, tökmag, napraforgómag, köménymag stb.

1. Lépés

A burgonyát átmossuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk és bő sós vízben megfőzzük. Egyébként nem kell neki sok, mert az új burgonya gyorsan puhul 6-8 perc alatt kész is. Leszűrjük egy tálba, majd krumpli nyomóval vagy villával áttörjük.

2. Lépés

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzákeverjük a kihűlt burgonyát és sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a tésztát összegyúrjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük.

3. Lépés

A tésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a tetejét tojással, megszórjuk szezámmaggal, de tökmaggal, napraforgómaggal is finom. Kisebb formákra szaggatjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ahol hagyjuk még fél órát állni.

4. Lépés

A sütőt eközben előmelegíthetjük 180°C-ra. Mikor a pogácsák felpuffadtak, berakjuk a sütőbe és 20 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(3.7 / 5)

3.7 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

3 507 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Juhtúrós-mazsolás pogácsa

  • Sajtos-tejfölös pogácsa

  • Kétmagvas pogácsa

  • Kelesztés nélküli pogácsa

  • Kolbászos-túrós pogácsa

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    835 kcal
  • Zsír

    53.8g
  • Szénhidrát

    74.2g
  • Fehérje

    14.8g