A legjobb öregedésgátló élelmiszerek

Szerző : | 0 komment | Idő: 2012-06-17 | Kategória : Cikkek

Érthető, ha mindenki szeretne frissnek és fiatalnak látszani, ma ez már szinte alap elvárás, hogy mindenki foglalkozzon valamilyen szinten a külsejével, de legfőképpen az arcával és a bőrével. Nem újdonság, ha azt halljuk, hogy bizonyos ételek károsan hatnak a bőrre és az egészségre, de vajon tudta-e, hogy melyek azok, amik segítenek megőrizni a fiatalságot? Íme egy kis összefoglaló:

1. Eper

Egy csésze eper mintegy 150 százalékát fedezi a napi ajánlott C-vitamin mennyiségnek. A C-vitaminban gazdag ételek segíthetnek, hogy meggátolják az arc ráncosodását és a korral járó szárazságát, ezt egy 2007-es amerikai kutatás is bizonyítja.

2. Paradicsom

A paradicsom a vörös színét a benne található likopintól, a karotinoidtól kapja, amely segíthet megőrizni a bőr simaságát. Egy 2008-ban az European Journal gyógyszerészei és kutatói által készített tanulmány folyamán 20 kutatási alanyt vizsgáltak meg, akiknek magasabb volt a napi likopin bevitelük, sokkal simább bőrrel rendelkeztek, mint akiknek az átlagnál kevesebb volt a likopin bevitelük. Likopin fogyasztása egyébként védi a bőrt a leégéstől. Egy másik vizsgálatban a résztvevőknél – akik hosszabb ideig UV fénynek voltak kitéve – csaknem 50 százalékkal kevesebb bőrvörösség állt elő, miután ettek 2-3 evőkanál paradicsompürét, továbbá rendszeresen kiegészítették az étrendjüket paradicsommal 10-12 héten keresztül. A likopin egyébként nem csak a paradicsomban, hanem a rózsaszín grapefrútban, a répában, a görögdinnyében és a piros paprikában is megtalálható.

3. Tofu

Tofu- és egyéb szójatartalmú ételek, mint a szójatej, segíthet fokozni a bőr kollagén-feszesítő hatását, mert gazdag izoflavonban. Egy kutatócsoport egereken tesztelte ezt a hatást, ahol azok az egereknek, amik nagyobb mennyiségű izoflavont kaptak, sokkal simább volt a bőrük, mint azok, akik egyáltalán nem kaptak ilyen készítményt. A kutatók úgy vélik, hogy izoflavonoidok segítenek megelőzni a kollagén lebomlását.

4. Tonhal

A tonhal és más omega3 zsírsavban gazdag halak – mint például a lazac és a szardínia – segíthet megőrizni a bőr fiatalságát és megakadályozza a bőrrák kialakulását. Az EPA-ról (eikozapentaénsav), az egyik zsírsavról a zsíros halakban, bebizonyosodott, hogy megőrzi a kollagént és segít megelőzni a bőr rákos sejtjeinek burjánzását, amelyek elősegítik a daganat növekedését.

5. Kávé

Egy csésze kávé naponta csökkentheti a kockázatát a bőrrák kialakulásának. Egy kísérletben több mint 93.000 nő vett részt, akik naponta ittak egy csésze koffeintartalmú kávét, azoknál csökkent a nonmelanoma bőrrák kialakulásának kockázata körülbelül 10 százalékkal. Természetesen nem kell a ló túloldalára esni, hiszen a mértéktelen kávéfogyasztásnak ugyanakkor hátránya is van, de ha naponta egy vagy fél csésze kávét iszunk meg, akkor nem csak a bőrrákot akadályozza meg, de a magas vérnyomást is szabályozza, illetve csökkenti az érelmeszedés kockázatát.

6. Kakaó

Ez lehet az egyik legmeglepőbb az egész listában, hiszen néhányan azt mondják, a csokoládé vezethet az aknés és zsíros bőrhöz. Vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy nincs kapcsolat a csokoládé és bőrproblémák között, és hogy bizonyos fajta csokoládé talán még jót is tesz a bőrrel. A kakaó tartalmaz egy flavonoid nevű epikatekin – ugyanezt tartalmazza a tea és a vörösbor is. Egy vizsgálatban 24 nő naponta fogyasztott epikatekin gazdag kakaó italt 12 héten át, melynek következtében jelentősen növekedett a bőr állagának javulása. A kutatók magyarázata szerint az epikatekin felemelte a vér áramlását a bőrben, ezzel növekszik a tápanyag-és oxigénellátását, ami két nagyon fontos és elengedhetetlen tényezője az egészséges bőr megtartásának.