Vörösboros gombás marhaszelet vadas- és sütőtökszósszal
2016-01-04- Típus: Marhasült receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 2
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 60 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Vörösboros gombás marhaszeletet készítettem fokhagymás, vajas krumplipürével, amit vadas- és sütőtökszósszal bolondítottam.
Ezeket szerezd be:
- - : : : A gombás húshoz : : : -
- 25 dkg marhacomb (marhacomb-felsál)
- olaj
- 5 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 teáskanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 dl vörösbor
- 1 ek főzőtejszín
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- - : : : A vadas szószhoz : : : -
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- 1 db zellerlevél
- 2 szál petrezselyem
- 1 tk mustár
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1 db borókabogyó
- 1 db babérlevél
- 0,5 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csapott ek liszt
- 1 teáskanál cukor
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 1 tk citromlé
- 1 db ecetes uborka
- 1 dl tejföl
- - : : : Sütőtök szószhoz : : : -
- 15 dkg sütőtök
- 1 tk olívaolaj
- 1 db húsleveskocka
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- őrölt csípős pirospaprika (ízlés szerint)
- 1 ek főzőtejszín
- 1 teáskanál tökmagolaj
- - : : : Krumplipüréhez : : : -
- 5 db burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
1. lépés
A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat és beteszem a hűtőbe egy napra.
2. lépés
Másnap egy serpenyőben a felvágott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizet és párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.
3. lépés
Hozzálátok a szószok elkészítéséhez. A zöldségeket feldarabolom, s 3 dl vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök egy kevés ecetet, s citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamelizálok, beleteszem a zöldségeket, egy kevés lisztet, majd pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.
4. lépés
A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, s a sütőben megsütöm. Majd kevés vízbe teszem, fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, felrottyantom. Botmixerrel pürésítem.
5. lépés
A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.
6. lépés
Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, mellé egy szelet húst, gombát, s kanalazok a tányérra a szószokból.
Értékelések
(3.7 / 5)
3 személy értékelt
2 515 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
1247 kcal -
Zsír
55,9 g -
Koleszterin
173 mg -
Szénhidrát
115,8 g -
Cukor
17,5 g -
Fehérje
66,4 g