Marhagombóc paradicsomszósszal
2013-04-06- Típus: Húsgombóc receptek
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 15 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 60 perc
A minap készítette az apósom a következő finomságot. Nálunk azonnal elfogyott az összes gombóc!
Ezeket szerezd be:
- Gombócokhoz:
- 400g darált marhahús
- 1-2 szelet kenyér
- 150 ml tej
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál majoránna
- késhegynyi szerecsendió
- só, bors
- Paradicsomszószhoz:
- 2 közepes hagyma
- 5 dkg füstölt szalonna
- 200 ml száraz fehérbor
- 1 doboz paradicsomkonzerv (vagy dupla rész házi paradicsomlé)
- 1 kávéskanál liszt
- só, bors
1. lépés
A kenyérbelet tejbe áztatjuk.
Először a paradicsomos szószt készítsük el. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szalonnát felszeleteljük, kis katonákra vágjuk. A szalonnát egy nagyobb lábasba tesszük, majd a hagymával együtt mindkettőt megpirítjuk.
2. lépés
Amikor a hagyma üveges lett, hozzáöntjük a fehérbort, két pohár vizet és a paradicsompürét. Lassú tűzön, folyton keverve kb. 20 percig főzzük.
3. lépés
A beáztatott kenyérszeleteket kinyomkodjuk, majd egy nagy tálba tesszük. Hozzáütjük a tojást. A gombócba való hagymát egy kicsit megfonnyasszuk, majd hozzáadjuk a tálba a zúzott fokhagymával, a marhahússal, a petrezselyemmel, és fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd alakítsunk belőle gombócokat.
4. lépés
A gombócokat forgassuk meg lisztben, majd egy kevéske vajon pirítsuk elő őket.
Térjünk vissza a paradicsomszószhoz. Egy kis tányérban keverjünk össze vajat egy kávéskanál liszttel, keverjük hozzá a szószhoz, majd egészen addig keverjük, ameddig besűrűsödik. 10 percre tegyünk a szószba a gombócokat, forgassuk át, majd tálalhatjuk is.
Értékelések
(4.3 / 5)
4 személy értékelt
2 755 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
527 kcal -
Zsír
24.2g -
Szénhidrát
17.6g -
Fehérje
48.1g