Kolbászos gyuvecs
2014-09-24- Típus: Rizses húsok
- Nemzetiség: Szerb
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 60 perc
- Elkészítés: 1:30 p
A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel. Általában sertéshússzelettel, vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznál zöldségeken kívül van ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják.
Ezeket szerezd be:
- 150 g füstölt kolbász
- 1 szelet szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db lecsópaprika
- 1 db csípős hegyes zöldpaprika
- 3 db chilipaprika
- 5 db paradicsom
- 4 db nagyobb újkrumpli
- 5 dkg rizs
- 10 dkg zöldborsó
- 10 dkg zöldbab (zöldhüvelyű)
- 1 db kisebb sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 3 db zellerlevél
- 200 g tejföl
- 1 db tojás
- só (ízlés szerint)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
- majoranna (ízlés szerint)
- étolaj
- 1 dkg vaj
1. Lépés
A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, s megfőzöm. A rizst már korábban megfőztem.
2. Lépés
A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem.
3. Lépés
A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát, s a hagymát.
4. Lépés
A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.
5. Lépés
Egy nagyobb mély, nyél nélküli serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit. Erre rétegezem a hagymát a szalonnával, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom, borsozom.
6. Lépés
Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá pirospaprikát, majorannát. Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom.
7. Lépés
Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.
8. Lépés
Beteszem a sütőbe, 180 ºC fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra, s 200 ºC fokon 10 perc alatt megpirítom.
9. Lépés
Tálaláskor teszek a tányérra a gyuvecsból, kanalazok még rá tejfölt, s teszek rá egy szelet paradicsomot, egy chilipaprikát és zellerlevelet.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
2 915 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
810 kcal -
Zsír
38,6 g -
Koleszterin
116 mg -
Szénhidrát
92 g -
Cukor
13,6 g -
Fehérje
27,6 g