Kolbászos gyuvecs

2014-09-24
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 1:30 p

A gyuvecs a mi lecsónk balkáni rokona. Nevét állítólag a szerbiai Gyuvecs után kapta, ahol agyagedényeket készítettek, s ezt a lecsófélét abban sütötték. Ma már nem csak Szerbiában, de Boszniában, Bulgáriában is kedvelt étel. Általában sertéshússzelettel, vagy pörkölttel sütik, de van, hogy halat tesznek bele. Az általam felhasznál zöldségeken kívül van ahol még padlizsánnal, sőt káposztával is gazdagítják.

Ezeket szerezd be:

  • 150 g füstölt kolbász
  • 1 szelet szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db lecsópaprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 3 db chilipaprika
  • 5 db paradicsom
  • 4 db nagyobb újkrumpli
  • 5 dkg rizs
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zöldbab (zöldhüvelyű)
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db zellerlevél
  • 200 g tejföl
  • 1 db tojás
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • őrölt pirospaprika (ízlés szerint)
  • majoranna (ízlés szerint)
  • étolaj
  • 1 dkg vaj

1. Lépés

A krumplit megkapirgálom, felszeletelem, s megfőzöm. A rizst már korábban megfőztem.

2. Lépés

A répát kockára vágom, felteszem főni, később hozzáadom a borsót és a babot, végül a rizst. Vágok bele petrezselymet, zellerlevelet, összekeverem.

3. Lépés

A hagymát karikára, a szalonnát kockára vágom, a fokhagymát aprítom. Egy serpenyőben kevés olajon megsütöm a szalonnát, s a hagymát.

4. Lépés

A paprikákat karikára vágom, a paradicsomot szeletelem. A tejföllel elkeverem a tojást, sózom, borsozom.

5. Lépés

Egy nagyobb mély, nyél nélküli serpenyőbe olajat öntök, ráteszem a krumplit. Erre rétegezem a hagymát a szalonnával, majd a paprikát, sózom, borsozom, következik a paradicsom fele, sózom, borsozom.

6. Lépés

Majd ráterítem a rizses zöldségeket, rávágom a chilipaprikát, sózom, borsozom, szórok rá pirospaprikát, majorannát. Következik a maradék paradicsom, sózom, borsozom.

7. Lépés

Végül az egészet beborítom a tojásos tejföllel, pöttyentek rá késhegynyi vajat.

8. Lépés

Beteszem a sütőbe, 180 ºC fokon 25 percig sütöm, majd átkapcsolom grillfokozatra, s 200 ºC fokon 10 perc alatt megpirítom.

9. Lépés

Tálaláskor teszek a tányérra a gyuvecsból, kanalazok még rá tejfölt, s teszek rá egy szelet paradicsomot, egy chilipaprikát és zellerlevelet.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 915 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Kacsás kása farhátból

  • Sajtos rizseshús sütőben sütve

  • Vörösboros bácskai rizseshús

  • Spanyol rizses hús

  • Ludaskása recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    810 kcal
  • Zsír

    38,6 g
  • Koleszterin

    116 mg
  • Szénhidrát

    92 g
  • Cukor

    13,6 g
  • Fehérje

    27,6 g