Zöldséges burgonyagombóc leves

2014-01-02
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 40 perc
  • Elkészítés: 60 perc

A leves nálunk nagy kedvenc, ezért most elkezdtem bővíteni a repertoárt, na nem mintha ebben a hűvös időben rossz időzítés lenne ;)

Ezeket szerezd be:

  • 1 fej hagyma
  • 2 közepes szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fehér paprika
  • 1 paradicsom
  • petrezselyem
  • olaj
  • só, őrölt fekete bors
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika
  • A gombóchoz:
  • kb. 30 dkg burgonya
  • 8-9 dkg liszt
  • 1 tojás

1. Lépés

A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, félretesszük de még nem szűrjük le.
A hagymát felvágjuk, a zöldségeket kockázzuk.
A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, majd a sárgarépát és a fehérrépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.

2. Lépés

Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele piros paprikát és rászűrjük a borgúnya főző vízét, és forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget. Beletesszük a kockázott fehér paprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.

3. Lépés

A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk. Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.
Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.

5. Lépés

Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére, még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.

Forrón tálaljuk! Tejföllel ízesíthetjük. :)

 

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 4
Értékeld a receptet!

4 személy értékelt

5 662 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Alföldi húsgombóc leves

  • Húsgombócleves sok zöldséggel

  • Erdélyi korhelyleves

  • Albondigas leves recept (mexikói húsgombóc leves)

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    155 kcal
  • Zsír

    3.5g
  • Szénhidrát

    27.5g
  • Fehérje

    4.5g
  • Koleszterin

    27mg
  • Cukor

    3.2g