Pezsgős spárga-újhagyma krémleves cipóban
2016-05-23- Típus: Krémlevesek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 2
- Előkészítés: 5 perc
- Főzési/Sütési idő: 45 perc
- Elkészítés: 50 perc
Bár még aranyárban mérik a spárgát, nem tudtam ellenállni. Már nagyon várom a tavaszt. Bár itt – Budán – nem igen panaszkodhatunk, eddig meglepően enyhe volt a tavasz, s komolyabb hóesésben sem volt részünk.
Ezeket szerezd be:
- 6 db fehér spárga
- 3 db zöld spárga
- 3 db újhagyma (zöldjével)
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 szál snidling
- 1 db burgonya
- só (ízlés szerint)
- őrölt fehér bors (ízlés szerint)
- 1 csipet szerecsendió
- 1 ek vaj
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl pezsgő (száraz)
- 1 tk liszt
- 1 db cipó
- 3 dkg sajt
- 4 dl víz
1. lépés
A spárgák annyira zsengék, hogy nem hámozom még a fehéret sem, s a végükből is épp hogy levágok valamennyit. Feldarabolom. Az újhagymát szeletelem, a zöldjéből elteszek egy keveset. A fokhagymát és a snidling felét aprítom. A krumplit meghámozom, kockára vágom.
2. lépés
Egy lábasban kevés vajon megdinsztelem a hagymákat, majd a krumplit, ráöntöm a vizet. Fűszerezem.
3. lépés
Közben lereszelem a sajtot.
4. lépés
Amikor a krumpli már félig megfőtt, hozzáadom a spárgákat is.
5. lépés
Amikor már minden puha, hozzáöntöm a tejszínt, a pezsgőt. Kézi botmixerrel pürésítem, de úgy, hogy azért maradjanak darabos zöldségek is. Beleszórom a lisztet. Felforralom.
6. lépés
A cipót egy serpenyőbe teszem, alá kevés olívaolajat locsoltam. A levesből merek a cipóba, rászórom a sajtot, s beteszem a 180 °C fokra előmelegített sütőbe. Hőlégkeverésen 5 percig sütöm, majd átkapcsolok grillfokozatra (200 °C fok).
7. lépés
10 perc után kiveszem, beleöntöm a pezsgőt, szórok még rá sajtot, újhagymát, s díszítem snidlingszárakkal.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
2 983 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
945 kcal -
Zsír
21,6 g -
Koleszterin
39 mg -
Szénhidrát
152,2 g -
Cukor
15 g -
Fehérje
27,9 g