Burgundi marharagu

2014-10-15
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 25 perc
  • Főzési/Sütési idő: 3:0 p
  • Elkészítés: 3:30 p

Ennél finomabb húsétel nincs is vagy csak nagyon kevés :) Imádom.

Ezeket szerezd be:

  • 15 dkg húsos kolozsvári szalonna
  • 1 ek olivaolaj
  • 1 kg marhahús (lábszár)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 4 dl marhahús alaplé
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek sürített paradicsom
  • 1 tk kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 6 db salottahagyma vagy gyöngyhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 ek vaj
  • 30 dkg burgonya
  • 1 csokor petrezselyemzöld

1. Lépés

A szalonna bőrét levágjuk, és félretesszük. Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt, lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, és lecsepegtetjük.

2. Lépés

Egy nagy vasedényben 1 ek olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat. Ebben a zsiradékban nagy lángon megpirítjuk a 3cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.

3. Lépés

A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összest meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.

4. Lépés

Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is. Ha megpuhultak a zöldségek, akkor elzárjuk a tűzhelyet, és visszaszedjük rá a szalonnát, és a húst, majd megszórjuk 1 ek liszttel.

5. Lépés

Rátesszük az edény tetejét, és jól összerázzuk a meglisztezett ragut. 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük 1 ek liszt, rázás és 5 perc a sütőben.

6. Lépés

Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra. A raguhoz hozzáadjuk a szalonnabőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel, és a babérral ízesítjük.

7. Lépés

Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük,és a sütőbe minimum 3 órán át főzzük. Időnként keverjük meg.

8. Lépés

Ha a hús szétomlik és besűrűsödött, akkor van készen. Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított, és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük, vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát, és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaltam.

Mindig friss, és házi alapanyagból jót, és szépet alkotni nap, mint nap.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

4 344 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Zöldborsós pulykamell falatok paradicsommal

  • Zöldséges csirkeragu

  • Kukoricás pulykaragu

  • Török bárányragu recept

  • Dijoni csirkeragu recept

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    1,059 kcal
  • Zsír

    63.2g
  • Szénhidrát

    25.6g
  • Fehérje

    81.9g
  • Koleszterin

    260mg
  • Cukor

    5.6g