Dijoni csirkeragu recept

2012-04-01
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 1:20 p

Ezeket szerezd be:

  • 1 egész fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • Só, bors
  • Egy 3-4 kilós csirke részekre vágva
  • 6 közepes vöröshagyma
  • 4-5 paradicsom
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • Egy csipetnyi chili por
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 3 evőkanál dijoni mustár

Elkészítés: 

1. Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra.
2. Hámozzuk meg a fokhagymát, vágjuk kis gerezdekre. Helyezzük a fokhagymát egy darab alufóliába. Spricceljük meg egy kis  olívaolajjal, szórjuk meg sóval és borssal. Tekerjük a fokhagymát be az alumínium fóliával, és tegyük a sütőbe. Süssük 45 percig, vagy amíg nyomásra úgy érezzük, elég puha. Tegyük félre hűlni.
3. Miközben a fokhagyma pörkölődik, melegítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy nagy, nehéz aljú edényben. Öblítsük le a csirke darabokat hideg vízben, majd töröljük szárazra papírtörlővel. Fűszerezzük bőségesen sóval és borssal.
Barnítsuk a csirke darabokat, kezdve a bőrös oldalával lefelé, főzzük néhány percig mindkét oldalán.

4. Miközben a csirke barnul, hámozzuk meg a hagymákat és vágjuk szeletekre. Vegyük ki a csirkét a lábasból egy fogóval, amikor szép aranybarna és tegyük félre egy tányérra. Tegye a hagymát az előbb használt lábasba és főzzük, míg megpuhult, gyakran kevergetve, kb 5 percig.
5. Adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, a babérlevelet, az őrölt chili port. Helyezzük a csirkedarabokat a paradicsomok  tetejére. Felöntjük a borral és így pároljuk. Fedjük le és főzzük közepes lángon 40 percig, kevergetve időről időre, hogy a zöldségek ne ragadjanak le.

6. Miután a fokhagyma lehűlt, nyomjuk ki a sült fokhagyma gerezdeket egy kis tálba és villával törjük össze. Megszórjuk sóval és borssal. Tegyük félre.
7. Amikor a csirke már megfőtt adjuk hozzá a mustárt és jól keverjük el.  Növelje a lángot és főzzük fedetlenül további 10 percig, vagy amíg a szósz sűrű nem lesz. Vegyük ki a babérleveleket. Adjunk hozzá újabb adag sót és borsot szánk íze szerint.
Tálalás előtt keverjük hozzá a fokhagymát. Köretként szolgálhatunk rizst és párolt zöldségeket, galuskát.

Én vagyok az élő példája annak, hogy egy férfi is szerethet a konyhában főzőcskézni.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

6 085 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Vörösboros pacalpörkölt csülökhússal és fehérbabbal

  • Vörösboros-tejfölös-fehérbabos pacalpörkölt

  • Zöldborsós pulykamell falatok paradicsommal

  • Vörösboros gombás-zöldséges vaddisznóragu gnocchival

  • Vörösboros birkapörkölt sós krumplival