Tarkedli áfonyás-mazsolás szósszal
2015-02-02- Típus: Fánk
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 50 perc
- Főzési/Sütési idő: 10 perc
- Elkészítés: 60 perc
Fánkot az év bármely szakában süthetünk, de pl. farsang idején nálunk elmaradhatatlan.
Ezeket szerezd be:
- Hozzávalók a tarkedlihez:
- 20 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg cukor
- csipet só
- Áfonyás-mazsolás szósz hozzávalói:
- 10 dkg vörösáfonya
- 10 dkg mazsola
- 2-3 ek méz
- 1 cs vaníliás cukor
- 3 dl vörösbor
- őrölt fahéj
- reszelt narancshéj (el is hagyható)
- 1 tk kukoricakeményítő
- 0,5 dl víz
1. Lépés
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatni. Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, a csipet sót, majd összekeverni. A közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a villával kissé felvert tojásokat.
2. Lépés
Ezután hozzáönteni a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsinta tésztát keverni.
Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten, 15-20 percig keleszteni.
3. Lépés
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd kanállal kis halmokat kanalazni bele a tésztából. Akinek van tarkedlisütője, vagy tükörtojássütője, az abban is megsütheti.
4. Lépés
Pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütni, majd papírtörlőre kiszedni. Egy serpenyőbe beletenni az áfonyát és a mazsolát, majd felönteni a borral, és ízlés szerint ízesíteni. Ezután kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve, kb. 5 percig főzni. Ha szükséges még utánaízesíteni.
5. Lépés
A kukoricakeményítőt simára keverni a vízzel, majd a forrásban lévő gyümölcsökhöz önteni. Kevergetve 1-2 perc alatt besűríteni (főzni már nem kell).
6. Lépés
Tálaláskor a fánkokat ízlés szerint porcukorral megszórni, majd az áfonyás-mazsolás szószt köré kanalazni, és úgy kínálni.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
3 462 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
669 kcal -
Zsír
6.6g -
Szénhidrát
126.4g -
Fehérje
17.3g -
Koleszterin
88mg -
Cukor
38.5g