Rumos-diós almás pite

2018-04-11
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 45 perc
  • Elkészítés: 60 perc

Rumos-diós almás pitét készítettem. Nagyon finom lett, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 25 dkg Liszt
  • 1 kávéskanál Cukor
  • 1 csipet Só
  • 1 db Tojás
  • 15 dkg Vaj
  • 0.5 dl Tejföl
  • 1 csomag Sütőpor
  • Töltelékhez:
  • 6 közepes db Alma
  • 15 dkg Cukor
  • 1 csipet Só
  • 1 db Citrom
  • 1 tk Fahéj
  • 0.5 db Vaníliarúd
  • 3 cl Rum (fehér rum)
  • 10 dkg Zsemlemorzsa
  • 15 dkg Dió
  • 0.5 db Tojás
  • Tetejére:
  • 1 ek Porcukor

1. lépés

Tészta elkészítése: A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a sütőporral, sóval és cukorral, egy halmot készítünk a deszkán. A mélyedésbe tesszük a kockára vágott vajat, a tejfölt és a felvert tojást. Átgyúrjuk, míg összeáll a tészta és sima felületű nem lesz.

2. lépés

Fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük egy órát.

3. lépés

Közben elkészítjük a tölteléket: A dió felét aprítjuk. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Egy lábasba tesszük, ráreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a citromot, hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket, valamint az aprított diót. Tíz percig pároljuk, beleöntjük a rumot.

4. lépés

A hűtőből kivett tésztát kétfelé osztjuk, s a tepsi méretére nyújtjuk 4-5 mm vastagságban.

5. lépés

Egy tepsit kilisztezünk, erre fektetjük a nagyobbik tésztalapot, a széleket eldolgozzuk. Megszórjuk a zsemlemorzsával, erre elsimítjuk a tölteléket, majd rátesszük a másik lapot. Megszórjuk dióval, s megkenjük tojással, villával megszurkáljuk.

6. lépés

180 °C fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 30 percig sütjük. Amikor kihűlt, felvágjuk, s megszórjuk porcukorral.

Rengeteg nyári almánk termett. Amíg öreg barátunk jó erőben volt, almabort készített belőle. (A cider kezd divatba jönni nálunk is újra.) A feleségem már sokat elajándékozott, meg süteményekbe is használt belőle.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

4 347 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Szilvás lepény recept

  • Diétás meggyes pite

  • Szilvalekvárral és mákkal töltött pite

  • Diétás paleo almás pite

  • Fordított szilvás piskóta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    775,6 kcal
  • Zsír

    40,2 g
  • Koleszterin

    105,3 mg
  • Szénhidrát

    92,7 g
  • Cukor

    41,3 g
  • Fehérje

    15,2 g