Szilvalekvárral és mákkal töltött pite
2017-07-03- Típus: Pite
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 35 perc
- Elkészítés: 55 perc
Egy könnyű pite recepttel bármikor meglephetjük a családot.
Ezeket szerezd be:
- Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 dl tej
- 2 ek szezámmag
- 1.5 dkg élesztő
- 3 db tojássárgája
- 2 csipet só
- Töltelékhez:
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 ek vanília aroma
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg mák
- 20 dkg szilvalekvár
1. lépés
A tésztához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a margarint és a sót egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját.
2. lépés
Sima tésztává dagasztjuk, és kicsi megkelesztjük, lehet hűtőbe is tenni 1-2 órára.
3. lépés
Addig a töltelékhez melegítsük fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a mákot, a citrom reszelt héját és a lekvárt. Főzzük pár percig, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
4. lépés
A piteformát margarinnal kikenünk és kilisztezünk, a megkelt tésztát deszkára borítjuk majd megfelezzük. Mindkét feléből egy-egy kerek lapot nyújtunk, a formánknak megfelelően.
5. lépés
Az egyik lappal kibéleljük a piteformát, majd elegyengetjük rajta a tölteléket.
6. lépés
A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 539 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
579,93 kcal -
Zsír
23,37 g -
Koleszterin
107,67 mg -
Szénhidrát
82,33 gr -
Cukor
43,28 g -
Fehérje
13,51 g