Szilvalekvárral és mákkal töltött pite

2017-07-03
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 20 perc
  • Főzési/Sütési idő: 35 perc
  • Elkészítés: 55 perc

Egy könnyű pite recepttel bármikor meglephetjük a családot.

Ezeket szerezd be:

  • Tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 ek szezámmag
  • 1.5 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csipet só
  • Töltelékhez:
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1 ek vanília aroma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg mák
  • 20 dkg szilvalekvár

1. lépés

A tésztához az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a margarint és a sót egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a tojássárgáját.

2. lépés

Sima tésztává dagasztjuk, és kicsi megkelesztjük, lehet hűtőbe is tenni 1-2 órára.

3. lépés

Addig a töltelékhez melegítsük fel a tejet a cukorral, majd adjuk hozzá a mákot, a citrom reszelt héját és a lekvárt. Főzzük pár percig, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.

4. lépés

A piteformát margarinnal kikenünk és kilisztezünk, a megkelt tésztát deszkára borítjuk majd megfelezzük. Mindkét feléből egy-egy kerek lapot nyújtunk, a formánknak megfelelően.

5. lépés

Az egyik lappal kibéleljük a piteformát, majd elegyengetjük rajta a tölteléket.

6. lépés

A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd megszurkáljuk villával. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Hétvégén szinte mindig sütök valami új fajta receptet, akár gluténmentesen is.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 1
Értékeld a receptet!

1 személy értékelt

2 539 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Rumos-diós almás pite

  • Szilvás lepény recept

  • Diétás meggyes pite

  • Diétás paleo almás pite

  • Fordított szilvás piskóta

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    579,93 kcal
  • Zsír

    23,37 g
  • Koleszterin

    107,67 mg
  • Szénhidrát

    82,33 gr
  • Cukor

    43,28 g
  • Fehérje

    13,51 g