Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal

2013-12-17
  • Hány főre: 4
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 60 perc
  • Elkészítés: 1:15 p

A hagymaleves (Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált. Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.

Ezeket szerezd be:

  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 1 db póréhagyma
  • néhány csepp olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 csapott ek cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 marék snidling
  • só, őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • provence fűszerkeverék
  • 1 ek liszt
  • 1 dl fehérbor
  • 1 db szárnyas leveskocka
  • 5 cl brandy (elhagyható)
  • 6 dl víz
  • 4 szelet croissant
  • 1 tk olívaolaj
  • 5 dkg füstölt sajt

1. Lépés

A hagymákat felvágom. A serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot, időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb20 perc), fűszerezem, megszórom liszttel. Majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel.s lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt.

2. Lépés

Közben croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom, bőségesen megszórom reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.

3. Lépés

Tálaláskor merek a levesből, vágok rá snidlinget, s teszek rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.
A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.
Bon appétit!

 

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

2 650 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tejszínes hagymaleves

  • Medvehagyma-krémleves sült baconnal és gombával

  • Tejszínes-chilis-medvehagymás hagymaleves

  • Tejfölös medvehagymaleves

  • Öthagymaleves

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    314 kcal
  • Zsír

    15.5g
  • Szénhidrát

    26.8g
  • Fehérje

    3.8g
  • Koleszterin

    36mg
  • Cukor

    8.3g