Vörösboros tarhonyaleves baconnel és kolbásszal
2017-05-23- Típus: Tésztaleves receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 10 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 40 perc
Most egy különösen gazdag változatát készítettem el a tarhonyalevesnek, mely nem csak finom, de laktató is.
Ezeket szerezd be:
- 5 dkg Bacon szalonna (darabolt)
- 15 dkg Parasztkolbász (csípős)
- 1 közepes db Vöröshagyma
- 2 db Újhagyma (zöldjével)
- 2 gerezd Fokhagyma
- 1 közepes db Sárgarépa
- 1 közepes db Fehérrépa
- 1 kis db Zellergumó
- 1 közepes db Krumpli
- 1 közepes db Paprika
- 1 közepes db Hegyes erős paprika
- 3 db Chilipaprika
- 2 közepes db Paradicsom
- 0.5 csokor Petrezselyem
- 2 db Leveskocka (gulyásleves)
- 1 tk Só
- 1 tk Pirospaprika (csípős)
- 1 tk Bors
- 10 dkg Tarhonya
- 1 l Víz
- 1 dl Vörösbor
1. lépés
A vöröshagymát és fokhagymát darabolom, az újhagymát felvágom, a zöldjét félreteszem. A zöldségeket tetszés szerint feldarabolom. A kolbászt szeletelem.
2. lépés
Egy fazékban a szalonnát megpirítom, rádobom a hagymákat, majd a tarhonyát.
3. lépés
Amikor a tarhonya egy kicsit megpirult, jöhetnek a zöldségek. Rövid párolás után felöntöm vízzel, fűszerezem, belemorzsolom a leveskockát.
4. lépés
15 perc elteltével beleteszem a tarhonyát is, és tovább főzöm.
5. lépés
Amikor már csak nem minden puha, beleöntöm a bort, s rászórom az újhagyma zöldjét és az aprított petrezselymet.
6. lépés
Tálaláskor merek a tányérba levest, s rakok rá egy chilit.
A tarhonyaleves szerintem egy magyar unikum, bár hiába kerestem, nem találtam erre igazolást. Amennyire én tudom, ez egy régi magyar paraszt, illetve pásztorétel. Mindenesetre én az utazásaim során nem találkoztam vele más országokban. Én – függetlenül attól, hogy unikum vagy sem – szeretem.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 169 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
545,6 kcal -
Zsír
25,4 g -
Koleszterin
73,5 mg -
Szénhidrát
56 g -
Cukor
16 g -
Fehérje
22,1 g