Lapozós, tekercses kalács
2013-12-01- Típus: Kalács, Leveles és kelt tészták
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 4
- Előkészítés: 1:30 p
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 2:0 p
Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják :) A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! :)
Ezeket szerezd be:
- A tésztához:
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 7,5 dkg Rama margarin
- csipet só
- A töltelék lehet:
- fahéj-porcukor
- kakaópor-porcukor
- mák-porcukor
- dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva
- esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint
- kenéshez:
- olaj, tej
1. lépés
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával, a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.
2. lépés
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet. Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel és, mint a bejglit felcsavarjuk.
3. lépés
A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át. Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.
Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.
Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat :)
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 760 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
749 kcal -
Zsír
20.2g -
Koleszterin
110mg -
Szénhidrát
122.9g -
Cukor
21.9g -
Fehérje
19.1g