Juhtúrós-mazsolás pogácsa
2018-03-13- Típus: Pogácsák
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 30 perc
- Elkészítés: 50 perc
Megmondom őszintén, először nekem is furcsán hangzott ez a párosítás, de valami miatt tényleg megvan benne a harmónia, ahogy a sós ízek, és a mazsola édessége keresztezi egymást. Isteni!
Ezeket szerezd be:
- 0.5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 50 dkg gluténmentes liszt
- 25 dkg juhtúró
- 50 g mazsola
- 20 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
- 3 db tojás
- 2 kávéskanál só
1. lépés
A tejet a cukorral felmelegítjük egy kicsit, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük felfuttatni.
2. lépés
Egy nagy tála morzsoljuk a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Ennek egy mélyedést nyomunk a közepébe az öklünkkel, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
3. lépés
Hozzáöntjük a tejfölt, 2 db tojássárgáját és szórunk rá egy kis sót. Jól összedolgozzuk, hozzáadjuk közben a mazsolát, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk konyharuhával és legalább egy fél órát kelni hagyjuk.
4. lépés
Utána átgyúrjuk néhányszor, kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval (vagy ha nincs, akkor egyszerűen egy pohárral) kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejüket a maradék felvert tojással. Ha van kedvünk, akkor megszórhatjuk egy kis barna cukorral vagy szezámmaggal is.
5. lépés
180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt elkészül.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
7 137 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
787,31 kcal -
Zsír
43,55 g -
Koleszterin
181,02 mg -
Szénhidrát
79,9 g -
Cukor
10,28 g -
Fehérje
22,1 g