Diós napraforgó kalács
2013-01-20- Típus: Kalács
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Haladó
- Hány főre: 6-8
- Előkészítés: 30 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 1:10 p
Újabb egy kreatív remek anyukám konyhájából. A kalácsot bármilyen ízesítésbe készíthetjük, jelen esetben dióval készül, de mehet rá nyugodtan mák is, fahéjas cukor, rakhatunk a tésztájába aszalt gyümölcsöt, mazsolát is.
Ezeket szerezd be:
- 60 dkg liszt
- 2 dl tej
- 5 ek cukor
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 4 tojássárga
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj a kenéshez
- 20 dkg darált dió
- Tetejére:
- 1 tojás kenéshez
- maradék dió, közepébe mák
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd szép sorjában összedolgozzuk a hozzávalókat, majd egy kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Félretesszük, majd letakarva 25 percet kelesztjük.
2. lépés
Kettéválasztjuk a tésztát, majd az egyik feléből hat egyenlő gombócot alakítunk belőle, a másikat félre tesszük. Az első hat gombócot tányér nagyságúra nyújtjuk, a felső oldalát megkenjük olvasztott vajjal, rászórjuk a tört diót, és egymásra rakjuk. A hatodik gombócot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon a többi oldalára.
3. lépés
Késsel nyolc részre vágjuk a közepétől kezdve, hogy a szélétől kb. 1 cm maradjon el. Majd a közepétől kiindulva kihajtjuk a szirmokat.
Elővesszük a tészta másik felét, majd másik hat lapot készítünk (kistányér méretűt) + egy kisebb gombócot. A hat kisebb méretűt hasonlóképpen kinyújtjuk, majd egymásra rakjuk, csak úgy a szirmai a nagy szirmok közé essenek. Kihajtjuk a kicsi szirmokat is. A hetedik, kicsi gombócot kicsit ellapítjuk és az üres, középső részbe tesszük. Ezt is megszórjuk dióvlk és egy kis darált mákkal.
4. lépés
Félretesszük, majd még 20 percig kelni hagyjuk, utána megkenjük tojással, kristálycukrot és diót szórunk rá, majd 200°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Értékelések
(5 / 5)
2 személy értékelt
3 643 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
519 kcal -
Zsír
21g -
Szénhidrát
69.6g -
Fehérje
13.3g