Töltött dagadó egyszerűen

2014-01-04
  • Hány főre: 8
  • Előkészítés: 30 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 2:30 p

Amikor nem szeretnénk nagyon sokat pepecselni a töltelékkel, akkor ezt az egyszerű változatát érdemes elkészíteni a töltött dagadónak.
Mondhatni ez egy töltelék alap recept, amibe aztán, ha fantáziánk beindul sok minden kerülhet, mint például gesztenye, fehérborba áztatott mazsola, máj, főtt tojás stb.
Ha vendégeket hívunk kifejezetten jó választás, hiszen kevés időráfordítással, mutatós és kiadós ebéddel örvendeztethetjük meg látogatóinkat! ;)

Ezeket szerezd be:

  • egy egész dagadó
  • fűszer pác
  • olaj
  • Töltelék:
  • 4 szikkadt zsemle, vagy ennek megfelelő kenyér
  • 2 tojás
  • ételizésítő (ha ettől is elég sós, akkor külön sózást nem igényel, mindenképpen kóstoljunk)
  • 1 hagyma
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • őrölt fekete bors

1. Lépés

Az előzőleg felszúrt és jól átmosott húst lecsepegtetjük és mindkét oldalát bedörzsöljük, valamilyen általunk kedvelt fűszerpáccal, majd meglocsoljuk kevés olajjal. (ezt a műveletet, akár előző este is végezhetjük! )

2. Lépés

A töltelékhez az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk. Mielőtt elzárnánk, egy pillanatra rádobjuk az aprított petrezselymet. Ezt követően hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt a tojásokat beleütnénk.
Amikor már a tojást is belekevertük, fűszerezzük és beáztatjuk tejbe vagy vízbe a zsemléket.

3. Lépés

Miután eléggé megázott és megpuhult, jól kinyomkodjuk és a masszához adjuk.
Annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy sűrű de nem túl kemény állagot kapjunk.

4. Lépés

A dagadót fektessük egy tepsibe, majd a nyílásán keresztül, kanállal betöltjük és hústűvel megtűzzük, hogy ne jöjjön vissza a töltelék sütés közben.

5. Lépés

Ha nincs hústű kéznél, be is varrhatjuk de mindkét esetben távolítsuk el az idegen anyagot tálalás előtt!
A dagadót, ha még szükséges meglocsolhatjuk kevés olajjal, illetőleg vizet is öntünk alá.

6. Lépés

Javasolnám, hogy aki szereti bátran szeljen mellé paprikát, mert nagyszerű kombináció a sültekkel és a kettő illata sütés közben hm… remek! :)
Előmelegített sütőben, 175 C°-on sütjük kb. 1-1 1/2 órát.

7. Lépés

Végezhetünk sütéspróbát, megszúrva a húst egy hústűvel.Ha nyers, abban az esetben még rózsaszín levet enged.
Amikor elkészült, pihentetjük pár percet, majd szeletelve tálaljuk, különböző köretekkel, mint burgonyapüré, rizs, ill. majonézes saláták.

Jó étvágyat kívánok hozzá! :)

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(3 / 5)

3 5 2
Értékeld a receptet!

2 személy értékelt

8 922 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Töltött dagadó baconnal

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    435 kcal
  • Zsír

    26.5g
  • Szénhidrát

    18.3g
  • Fehérje

    30.1g
  • Koleszterin

    118mg
  • Cukor

    3g