Káposztafőzelék Gizitől
2015-07-06- Típus: Kelkáposzta-főzelékek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 2
- Előkészítés: 20 perc
- Főzési/Sütési idő: 40 perc
- Elkészítés: 60 perc
Hasonlóan készítem mint a kelkáposzta főzeléket, csak éppen fejes káposztából.
Ezeket szerezd be:
- 1 kisebb fejes káposzta
- 1 db vöröshagyma
- 2-3 db krumpli
- só
- 1 tk ételízesítő
- köménymag (egész)
- majoranna
- 2-3 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
- 2 ek olaj
- víz
1. Lépés
A káposzta külső leveleit távolítsuk el, majd vágjuk félbe, végül pedig daraboljuk fel kb. 2×2 cm-es darabokra.
2. Lépés
A krumpli és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.
3. Lépés
Egy edénybe tegyük bele a feldarabolt káposztát és a vöröshagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egész köménymaggal, majorannával, és adjuk hozzá az ételízesítőt. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük a káposztát félpuhára.
4. Lépés
Amikor a káposzta már félpuhára főt, adjuk hozzá az apróra vágott krumplit, majd főzzük puhára. Amennyiben szükséges, ízesítsünk utána.
5. Lépés
Az olajat forrósítsuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni a rántást.
6. Lépés
A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés főzőlével (v. vízzel), majd öntsük hozzá a forrásban lévő káposztához. Ezután addig keverjük, hogy a teljesen sima, csomómentes legyen a főzelék. Főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.
7. Lépés
Tálaláskor a főzeléket kínálhatjuk sült hússal, fasírozottal, vagy éppen pörkölttel. Én pl. az előző napról megmaradt pörkölttel kínáltam.
Értékelések
(5 / 5)
1 személy értékelt
2 750 megtekintés
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
495 kcal -
Zsír
14.4g -
Szénhidrát
85.1g -
Fehérje
11.8g -
Koleszterin
0mg -
Cukor
17.5g