Jókai bableves
2014-03-04- Típus: Bableves receptek
- Nemzetiség: Hungarikum
- Nehézség: Könnyű
- Hány főre: 6
- Előkészítés: 60 perc
- Főzési/Sütési idő: 2:0 p
- Elkészítés: 3:0 p
Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.
Ideális bármilyen kelt tésztás finomság „előhírnökeként” vagy friss kenyérrel főételként :)
Ezeket szerezd be:
- 50 dkg száraz bab
- 1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)
- 20-30 dkg házi kolbász
- 1 fej hagyma
- 3 közepes sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 szelet zeller
- só, bors
- A rántáshoz:
- lisz, olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- Csipetke:
- 1 tojás
- só
- kb. 10 dkg liszt
1. Lépés
A babot, pár órával az elkészítést megelőzően jól átmossuk szitán keresztül, majd beáztatjuk hideg vízbe.
A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.
A húst feltesszük vízben és félpuhára főzzük.
2. Lépés
Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.
3. Lépés
Az olajból, lisztből és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk,
melybe a végén, a tűzről levéve, belekerül a pirospaprika is.
Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az előzőleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára főzzük.
Még ellenőrizzük, igényel-e után fűszerezést és elzárjuk.
Értékelések
(5 / 5)
3 személy értékelt
4 244 megtekintés
Kapcsolódó receptek:
Tápérték információk
1 adagra vonatkozik!
-
Energia
384 kcal -
Zsír
22.5g -
Szénhidrát
18.1g -
Fehérje
27.4g -
Koleszterin
117mg -
Cukor
4.8g