Jókai bableves

2014-03-04
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 60 perc
  • Főzési/Sütési idő: 2:0 p
  • Elkészítés: 3:0 p

Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.
Ideális bármilyen kelt tésztás finomság „előhírnökeként” vagy friss kenyérrel főételként :)

Ezeket szerezd be:

  • 50 dkg száraz bab
  • 1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)
  • 20-30 dkg házi kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 3 közepes sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 szelet zeller
  • só, bors
  • A rántáshoz:
  • lisz, olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • Csipetke:
  • 1 tojás
  • kb. 10 dkg liszt

1. Lépés

A babot, pár órával az elkészítést megelőzően jól átmossuk szitán keresztül, majd beáztatjuk hideg vízbe.
A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.
A húst feltesszük vízben és félpuhára főzzük.

2. Lépés

Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.

3. Lépés

Az olajból, lisztből és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk,
melybe a végén, a tűzről levéve, belekerül a pirospaprika is.
Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az előzőleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára főzzük.
Még ellenőrizzük, igényel-e után fűszerezést és elzárjuk.

Fogás: , Cimkék: ,

Sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

4 244 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Tejfölös bableves füstölt karajjal

  • Tejfölös fejtett bableves füstölt pörccel és csipetkével

  • Vörösboros Jókai bableves csipetkével

  • Fehér bableveles

  • Vörösboros-tejfölös bableves füstölt tarjával

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    384 kcal
  • Zsír

    22.5g
  • Szénhidrát

    18.1g
  • Fehérje

    27.4g
  • Koleszterin

    117mg
  • Cukor

    4.8g