Túrós, mazsolás rétes

2013-11-17
  • Hány főre: 6
  • Előkészítés: 15 perc
  • Főzési/Sütési idő: 30 perc
  • Elkészítés: 45 perc

Gyerekkoromban gyakran segédkeztem nagyanyámnak rétes készítésnél. Egy nagyméretű asztalra terített egy abroszt, s azon húzogattuk az asztalt számtalanszor körbetáncolva a tésztát lehelet vékonyra, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint sehol se szakadjon meg. No de, hol van ma ekkora asztal, s hol van erre idő. Ó nem vajjal, hanem olvasztott disznózsírral kenegette a tésztát. Töltés után pedig egy konyharuhával feltekertük. Az eredmény isteni volt, a tészta papirusz vékonyságú volt, az íze pedig csodálatos. Szerintem ma már csak faluhelyen készül ehhez hasonló néhány idős mamóka konyhájában.

Ezeket szerezd be:

  • 1 csomag réteslap
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 ek tejföl
  • 2 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 2 ek mazsola
  • 5 cl rum
  • 1 ek vaj
  • zsemlemorzsa
  • vaníliás cukor

1. lépés

A mazsolát beáztatom a rumba.
A töltelékhez a túrót, a tejfölt, a tojást, a cukrot, a reszelt citromhéjat összekeverem.

2. lépés

Az első tésztalapot ráfektetem a sütőpapírral kibélelt tepsire, bekenem olvasztott vajjal, majd ráteszem a következő három réteget. Mindegyiket megkenem. Az utolsóra szórok kevés zsemlemorzsát, majd rásimítom a tölteléket, ismét szórok rá zsemlemorzsát, majd jönnek az újabb rétegek.

3. lépés

Végül megkenem a tetejét és az oldalát olvasztott vajjal, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm..
Felszeletelem, s megszórom vaníliás cukorral.

Egy világotjárt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai Gastronomiában.

Értékelések

(5 / 5)

5 5 3
Értékeld a receptet!

3 személy értékelt

3 191 megtekintés

Kapcsolódó receptek:
  • Ezerízű rétes

  • Háromízű palacsintás rétes

  • Tökös, mákos, meggyes rétes

  • Körtés-bodzás rétes

  • Túrós rétes

Tápérték információk

1 adagra vonatkozik!

  • Energia

    368 kcal
  • Zsír

    17.5g
  • Szénhidrát

    32.3g
  • Fehérje

    16.1g